Bratislavské South City – morálna rehabilitácia sídliska

  • 18. 8. 2008

[caption id="attachment_9835" align="alignright" width="300"]Nepôjde o prímestský satelit

Pokiaľ ide o architektúru, definitívny variant zatiaľ neexistuje – momentálne ich prichádza do úvahy niekoľko. K neuzavretým patria aj vertikálne rozmery jednotlivých budov (výška v metroch či počet nadzemných podlaží). Obaja developeri sa zaviazali rešpektovať platný územný plán zóny a koncipovať štvrť so zreteľom na dopravnú infraštruktúru a pripravovaný nosný systém hromadnej dopravy. Dovedna tu má podľa predbežných odhadov pribudnúť vyše 1,2 milióna novo vytvorených štvorcových metrov, z čoho pripadne 500 000 bývaniu, 213 500 administratíve, 140 000 obchodným priestorom a 67 000 zmiešanému využitiu. Širšie urbanistické väzby na okolie však musí posúdiť petržalská samospráva.

Priniesť rôzne typy bývania, od vyššieho štandardu až po byty cenovo dostupné pre každého – taký je zámer smerujúci k vyplneniu prázdneho miesta na tunajšom trhu. S klasickým satelitom v podobe prímestského sídliska však Južné mesto nebude mať nič spoločné. Nový sídelný útvar prinesie čitateľnú formu pôdorysov s vynikajúcimi priehľadmi a celý rad rezidenčných typov od apartmánov až po mestské vily na východnej strane v prekrásnom okolí Dunaja. Bývanie ponúkajúce maximálny výhľad smerom na východ i západ s využitím slnečného a denného svetla, kvalitné apartmány obklopené strešnými záhradami – to všetko vytvorí pravý a nezameniteľný rozmer života v South City.

Autori projektu nezabudli ani na zelené plochy, ktoré majú hrať v živote vyše asi 20-tisíc Juhomešťanov jednu z kľúčových rolí. Na rozdiel od doterajších prístupov však tentoraz nehrozí žiadny stereotyp. Špecializovaní záhradní architekti budú vyzvaní, aby sa pohrali s ich tvorivým zakomponovaním do obytného priestoru. Zmyslom podľa Clarka je, aby vytvorili čosi viac ako len stromy a trávu.

Porovnávacia mierka pre ďalších

Spojenie kreatívneho potenciálu zahraničných i domácich architektov (postup, ktorý sa už raz uplatnil a osvedčil pri projekte Troch veží) celkom určite významne prispeje k pozdvihnutiu celej mestskej časti Bratislava – Petržalka. Ambície autorov rozhodne nie sú skromné: od Južného mesta očakávajú, že jej v tesnom susedstve názorne predvedie, ako má vyzerať civilizovaný opak socialistického panelového sídliska. Morálnou rehabilitáciou pojmu sídlisko sa súčasne založí porovnávacia mierka pre ďalší vývoj mestského bývania v strednej Európe.

Predpoklad znie, že územné rozhodnutie k primárnej infraštruktúre (inžinierske siete a dopravné komunikácie) by mohlo prísť na jeseň tohto roku. Megaprojekt South City, kde sa odhadom preinvestuje úctyhodných 1,5 miliardy euro (vyše 45 miliárd Sk), by mal mať slávnostnú premiéru a svojich prvých obyvateľov prichýliť niekedy v roku 2017. Otázne akurát zostáva, či to bude pre pôvodných Petržalčanov inšpiratívna vzpruha alebo drastické precitnutie.

Všetko zároveň nasvedčuje tomu, že trend rozširovania sa „miest v meste“ prípadom South City zďaleka nekončí. Bratislavský pavúk si totiž chystá natiahnuť aj svoju „severozápadnú nohu“. V obrovskom – zatiaľ hluchom priestore medzi Záhorskou Bystricou, automobilkou Volkswagen a Devínskou Novou Vsou už ohlásili developerské skupiny Penta a Opera zámer pretvoriť ho prostredníctvom projektov PORT a CENTROP na gigantickú multifunkčnú zónu, ktorá bude svojou veľkosťou i počtom obyvateľov konkurovať minimálne bratislavskému Ružinovu.

Vizualizácia – Cresco Group