Diskusia o obnoviteľných a šetrných zdrojoch energie graduje

  • 11. 5. 2009

Nové ekologické trendy v stavebníctve a energetické zdroje šetrné voči peňaženke a zároveň aj životnému prostrediu. Po globálnej kríze hádam druhá najvýznamnejšia agenda politických strán, miestnych samospráv a – nezapierajme to – aj novinárov. Tá časová zhoda v kombinácii s pocitom zdanlivej samoúčelnosti, ba chvíľami až populizmu, určite nie je náhodná. Potrebu odvolávať sa viac ako kedykoľvek predtým na túto staronovú tému (ktorej ošúchanosť býva, mimochodom, často rovnocenná jej neznalosti) vygenerovala totiž práve situácia, v akej sa svetová a v rámci nej národné ekonomiky bez varovania ocitli. A tak sa chtiac-nechtiac vraciame opäť ku koncepcii skromnosti, ktorá má nielen technický, energetický či ekonomický, ale predovšetkým etický, ekologický a civilizačný rozmer.

Štát konečne pristúpil k podpore

Mário Lelovský z firmy Media Control na poslednej konferencii To je základná otázka, nad ktorou by stálo za to sa trochu zamyslieť. Jednu zo správnych odpovedí na spomínanej konferencii naznačil Václav Matoušek z firmy Skanska Property CZ, keď povedal, že úloha meniť návyky nájomcov spočíva predovšetkým na developerovi. Ako príklad uviedol projekt energeticky úspornej administratívnej budovy Nordica Ostrava, prvej s certifikátom Green Building v Česku. Vo svetle filozofie skupiny Skanska ide o štandardný typ budovy, aký pod názvami Hagaporten a Citykajen zrealizovala aj doma vo Švédsku.

Inšpiratívny je i projekt Solárnej školy v Kargyaku – pasívnej a slnečnou radiáciou kompletne vykurovanej ekologickej stavby, ktorú uprostred vysokohorskej himalájskej púšte v nadmorskej výške 4 200 metrov postavil vlani s pomocou sponzorov a početných dobrovoľníkov, bez použitia ťažkej techniky a z tradičných prírodných materiálov (kameňa, piesku, hliny, slamy, riečneho ílu, kroviny yakzee, dreva a skla) Jan Tilinger z občianskeho združenia Surya.

Nízkoenergetický inteligentný iDOM firmy Media Control v Bratislave dokazuje, že pomocou integrovaného riadenia moderných prvkov (veľkoformátové okná so žalúziami, dotykové monitory slúžiace na zmenu teploty v jednotlivých častiach domu, ovládanie audiovizuálneho systému, zahrievanie sauny, meranie vonkajšej teploty či sily vetra) sa dá docieliť maximálna kvalita bývania pri minimálnych nákladoch na prevádzku a zaťažení prírody. Možno z celoslovenského hľadiska je vyše 40 rodinných, bytových a komerčných objektov, na ktorých sa dosiaľ zrealizoval, žalostne málo. V každom prípade však ukazuje smer, akým by sa mal vývoj bývania v 21. storočí vydať a potvrdzuje, že environmentálne projekty môžu byť jednou z ciest k oživeniu trhu nehnuteľností.

Internetový časopis Stavebné fórum.sk nechce zostať počas diskusií o možnostiach využitia OZE, legislatívnych podmienkach pre tzv. zelené projekty a návodoch, ako sa stať úspešným žiadateľom o dotácie v ústraní, preto zorganizoval na mesiac máj dve podujatia. Prvým bude diskusné stretnutie Šetrné zdroje energie a možnosti úspor (hlavní partneri: ASP, a.s., bnt – Sovova Chudáčková & Partner, s.r.o.), v rámci ktorého vystúpia 14. 5. 2009 v bratislavskom Art Hotel William Karol Galek (GENERM, s.r.o.), Zuzana Chudáčková (bnt – Sovova Chudáčková & Partner, s.r.o.), Luboš Kulíšek (Grundfos, s.r.o.), Jan Rousek (Slovenská inovačná a energetická agentúra) a Pavel Starinský (Slovenská inovačná a energetická agentúra).

Dejiskom druhej, podobne zameranej diskusie nazvanej Nové ekologické trendy v stavebníctve – biomasa, vodná, veterná a slnečná energia sa stane 19. 5. 2009 hotel Doubletree by Hilton v Košiciach (generálny partner pre regióny: INVA GROUP a.s.), kam sa o svoje poznatky a skúsenosti z danej sféry prídu s účastníkmi podeliť Dušan Čellár (GEOTERM Košice, a.s.), Peter Horbaj (Strojnícka fakulta TU v Košiciach), Milan Husár (Košický samosprávny kraj), Peter Chomjak (Slovenská agentúra životného prostredia), Karol Keher (Slovenská inovačná a energetická agentúra), Peter Tauš (Fakulta BERG TU v Košiciach) a František Vranay (Centrum obnoviteľných zdrojov energie).

Samozrejme, vítaný je každý, koho problematika obnoviteľných a šetrných zdrojov energie či už z odborných alebo len čisto utilitárnych pohnútok oslovuje. Diskusia o nich totiž graduje.

Ilustračné foto – Media Control
1 – iDOM: projekt
2 – iDOM: realita