Dopravná infraštruktúra a investičné projekty na východe potrebujú stimuly

  • 16. 6. 2011

[caption id="attachment_7568" align="alignright" width="300"] Iná je situácia na trhu s nehnuteľnosťami pre administratívne či skladové účely. Líši sa aj podľa regiónov. Analýza medzinárodnej spoločnosti Colliers International konštatuje, že priemyselné a skladové priestory najvyššieho štandardu predstavujú u nás plochu 1 005 500 m2. Z tejto ponuky sú viac ako dve tretiny v Bratislavskom kraji, asi pätina v Trnavskom a zvyšok v Trenčianskom kraji. V ostatných regiónoch moderné logistické priestory štandardu „A“ zatiaľ neexistujú.

Martin Varačka však poukázal na prognózy Colliers International na rok 2011, ktoré rátajú nielen s veľmi nízkou mierou neobsadenosti, a tým aj stimuláciou pre nové projekty, ale aj so zvýšeným záujmom o realizáciu nových projektov v Žiline, Prešove a Košiciach, ba za vyšší prenájom ako doposiaľ. Momentálne sa mesačne pohybuje v rozmedzí od 3,60 do 4,15 eura za m2. V prípade prenájmu kancelárskeho priestoru vo výrobnej hale ide o sumy od 8,00 do 8,50 eura za m2.

Podobné regionálne rozdiely sú zreteľné aj v oblasti officeov. A to tak v obsadenosti, ako aj štandarde. Kým aktuálna neobsadenosť kancelárskych priestorov štandardov „A“ a „B“ predstavuje v bratislavskom regióne 9,5 %, v košickom je to 15 až 20 %, a pri absentujúcom štandarde „A“. Aj pripravované projekty kancelárskych budov vyznievajú v prospech západnej časti Slovenska: kým v Bratislave sa ráta s ďalšími 120 000 m2, v Košiciach je nateraz v štádiu realizácie iba 1 projekt.

Výnimku tvorí nedávno ukončená rekonštrukcia administratívnej budovy pri Moldavskej ceste na BC Tesla. Podľa Michala Mydlu zainvestovala spoločnosť Penta Investments Limited do rekonštrukcie pôvodnej budovy 10 miliónov eur a vytvorila 14 000 m2 moderných a flexibilných kancelárskych priestorov s vysokým štandardom, a tiež 32 garážových a 100 ďalších parkovacích miest priamo v areáli.

Ďalším, ktorého realizácia je už „na spadnutie“, je projekt EcoPoint Office Center Košice nemecko-rakúskej spoločnosti Bischoff et Compagnons (B&C). Predpokladá 16 000 m2 flexibilných kancelárskych priestorov v 3 budovách. Prednosťami tohto prvého stredoeurópskeho projektu so strieborným predcertifikátom Pečate trvalo udržateľnej výstavby (DGNB) a „puncom“ druhej Green Building na Slovensku sú návratnosť nákladov navyše do 4 rokov, zníženie nákladov na chladenie a kúrenie oproti bežnému štandardu o 70 % a prevádzkových nákladov o 30 %. Rastislav Badalík z B&C predpokladá ukončenie projektu do konca roka 2012.

Diskusné stretnutie na tému „Development po kríze II. = čas na nové investičné projekty“ na konkrétnych príkladoch možností a rýchlosti rozvoja a doznievania krízy potvrdilo často opakované konštatovanie: Z Košíc do Bratislavy je bližšie, ako z Bratislavy do Košíc.

Obrázky: – Úrad KSK (1), Archeus Reality Center (2,3,4), Penta Investments Limited (5,6), Bischoff et Compagnons (7)
1) Situácia rýchlostnej cesty R4 Košice-Milhosť (hranica s Maďarskom), momentálne vo výstavbe
2) Projekt Apartmány Torysa – Sídlisko III Prešov, vizualizácia
3) Graf 1: Vývoj priem. ceny 1 m2 dvojizbového bytu v Bratislave za 4 roky
4) Graf 2: Vývoj priem. ceny 1 m2 dvojizbového bytu v Košiciach za 4 roky
5) Budova Moldavská cesta Košice pred rekonštrukciou na BC Tesla
6) Budova Moldavská cesta Košice, vizualizácia na BC Tesla
7) EcoPoint Office Center Košice – letecký pohľad, vizualizácia