Dvaja giganti spájajú sily

  • 13. 6. 2007

[caption id="attachment_10054" align="alignright" width="300"]Dvaja giganti spájajú sily[/caption]

Jedni z najvýznamnejších hráčov na developerskom trhu sa rozhodli spojiť sily. O dohode medzi HB Reavis Group a IPEC Group informovali na tlačovej konferencii dňa 13.6.2007 najvyšší predstavitelia oboch spoločností, predseda predstavenstva HB Reavis Group, Ivan Valent a generálny riaditeľ IPEC Group, Ivan Čarnogurský. Výhod vzniknutej tzv. joint venture je viac, nepochybne medzi ne patrí rozdelenie nákladov a posilnenie pozície v stredoeurópskom a východoeurópskom regióne. Spoločnosti dúfajú, že zaujmú prvenstvo v týchto regiónoch.

Obe firmy už v regióne aktívne sú. HB Reavis Group vlani otvoril pobočku v Česku, kde vybuduje obchodné centrá Aupark v Brne i Hradci Králové. Od začiatku tohto roku má HB Reavis Group zastúpenie aj v Maďarsku. IPEC prenikol aj východnejšie, okrem Ukrajiny či Bulharska je úspešný predovšetkým v Rumunsku, kde finalizoval takmer desiatku industriálnych projektov.

Práve skúsenosti a pozícia IPECu v oblasti priemyselného developingu nadchla HB Reavis Group pre spoločnú spoluprácu. Tá sa začne vkladom väčšiny industriálnych projektov HB Reavisu do štruktúr IPECu. HB Reavis za to získa kontrolu nad 50 percentami aktív skupiny IPEC. „Vytvorením spoločného tímu pre priemyselné a logistické projekty lepšie zúročíme skúsenosti i potenciál oboch spoločností,“ predpovedá Ivan Valent.

„Spájajme sa, robme spolu a buďme väčší a úspešnejší“, tak komentoval Ivan Čarnogurský dohodu s HB Reavis Group. Zdá sa, že realitnej brandži na Slovensku bude kraľovať nová skupina, ktorú vytvoria líder domáceho biznisu s nehnuteľnosťami HB Reavis Group a najvýznamnejší developer industriálnych projektov v krajine, IPEC Group.

IPEC Group pôsobí na trhu viac než desať rokov. Špecializuje sa na priemyselné a logistické areály, no venuje sa aj výstavbe bytov a kancelárií. Rôznymi formami zastrešil doteraz projekty s celkovou prenajímateľnou plochou vyše 680-tisíc štvorcových metrov.

HB Reavis Group vznikol v roku 1993. Tento rok dokončí už svoj desiaty komerčný projekt – Logistické centrum v Svätom Jure pri Bratislave. V investičnom pláne, ktorý len na Slovensku a v Čechách dosahuje poldruha miliardy eur, dominuje multifunkčné Twin City a najväčší kancelársky komplex v strednej a východnej Európe Apollo Business Center II. Medzi najvýznamnejšie dokončené stavby patrí nákupné centrum Aupark, Apollo Business Center I a CBC I – II, ktoré sa nachádzajú v hlavnom meste, Bratislave.