Europa Shopping & Relax Center Zvolen

  • 30. 3. 2008

[caption id="attachment_9883" align="alignright" width="300"]Mesto Zvolen počíta i s negatívnymi reakciami miestnych obyvateľov na samotnú výstavbu shopping centra, medzi ktorými sa rozpútala vlna diskusie zameraná na možné vzniknuté problémy. Diskusia občanov je zameraná predovšetkým na riešenie problémov zahusťovania dopravy v priľahlých uliciach, ktoré ju spôsobia, vznikajúcej zlej hlukovej situácii, emisnej situácie z dopravy, oslnení bytových domov. Avšak najväčšie výhrady obyvateľov sú smerované k necitlivému riešeniu ochrany historických pamiatok v pamiatkovej zóne mesta Zvolen – hrozba asanácie a hradobného múru, resp. jeho izolácia do dopravného dvora komplexu, necitlivému zakomponovaniu barokovej Finkovej kúrie, narušeniu výhľadov na krajinu a siluety mesta s kostolmi a Zvolenským zámkom, neadekvátnej architektúre – hmoty, povrchy, netradičné materiály, výška zástavby, technológii obsluhy a prístupu cez miestne komunikácie obslužného významu s pobytovou funkciou a pod. Námietky občanov smerujú aj na adresu neprimeraného rozširovania pešej zóny v centre mesta, neriešení problémov kvality bývania a verejných priestorov či zelene.

V etape výstavby sa v priestore stavby predpokladá zvýšený pohyb stavebných mechanizmov. Doprava a stavebné stroje, znečistenie ovzdušia prašnosťou a výfukovými plynmi budú síce obťažovať obyvateľov a návštevníkov mesta Zvolen, ale tento dopad bude mať krátkodobý charakter.

Situovanie navrhovanej činnosti v danej lokalite je v súlade s platnou územnoplánovacou dokumentáciou. Obvodný úrad životného prostredia vo Zvolene, štátna ochrana prírody a krajiny konštatuje, že lokalita sa nachádza v intraviláne Zvolena s 1. stupňom ochrany a k zámeru, ani k správe nemá žiadne pripomienky. Podobné konečné stanoviská majú i štátna správa odpadového hospodárstva, štátna správa ochrany ovzdušia i štátna vodná správa.

Realizácia výstavby bude mať vplyv na scenériu dotknutého územia a jeho okolia. Daný vplyv jednak súvisí s odstránením existujúcich objektov v areáli a s výstavbou nového objektu s modernou architektúrou. V prípade, keby sa navrhovaná činnosť nerealizovala, územie by sa využívalo ako parkovisko a nevyhovujúce služby v objekte kina a exteriéri hodnoteného objektu.

Výstavbou obchodno – relaxačného a kultúrneho komplexu na slabo využívanom pozemku bude pozitívne ovplyvnené urbánne prostredie a novou ponukou prispeje k skvalitneniu služieb. Výstavba prvého mega komplexu prispeje svojou náplňou k zatraktívneniu centrálnej mestskej časti mesta Zvolen.