Grand hotel Kempinski Vysoké Tatry – luxusné stavebné dielo s dobovým odkazom

  • 10. 9. 2009

Správy o otvorení Grand hotela Kempinski Vysoké Tatry vystriedali ďalšie informácie – o jedinečnosti a kvalite stavby či jej ašpirácii na prestížnu cenu Stavba roka 2009. Rekonštrukciou a dostavbou bývalého Liečebného domu Hviezdoslav, ktoré sa začali v roku 2005 a dosiahli celkové investičné náklady vo výške 48,6 milióna eur, vznikol rozsiahly hotelový komplex. Krátkym exkurzom po architektonických a stavebno-technických riešeniach tohto stavebného diela chce prispieť aj naša redakcia.

Náročná obnova historických budov prebehla pod architektonickou taktovkou Cerno+Architekten. Autorkou interiérového dizajnu verejných priestorov vrátane Wellness & Spa je architektka Zuzana Cambelová a návrh interiéru izieb pochádza od spoločnosti Living Consulting Group AB zo Švédska. Stavbu dodávateľsky realizovala stavebno-developerská spoločnosť SEMOS, spol. s r.o. Prešov.

Kultúrna pamiatka v zrkadle histórie

Väčšinou tehlové a sčasti kamenné nosné konštrukcie boli najmä vytváraním nových otvorov zosilňované. Základy a murivo sa podkopávalo a izolovalo od terénu a podrezávalo diamantovým lanom. Zachované v pôvodnej podobe, prípadne čiastočne upravené, boli aj stropy. Nenosné konštrukcie deliacich priečok majú v ubytovacej časti sadrokartónovú konštrukciu s vysokými nárokmi na zvukotesnosť a sanitárne rozvody, v technických a skladových priestoroch sú murované. Kompletnou zmenou prešli sedlové drevené konštrukcie strechy, jej originálnu podobu bolo možné zachovať iba v budove „Jánošík“. Dôležitým prvkom je použitie šablónovej krytiny zo zinkovaného plechu legovaného titánom.

Pokiaľ ide o izolácie, realizovalo sa plné odizolovanie prehlbovaných a novovzniknutých podzemných priestorov. Vonkajšie výplňové konštrukcie úplne vymenili, ide však o tvarované repliky s novodobými konštrukčnými a tepelnými vlastnosťami. Väčšina výplní je lakovaná, v objekte Jánošík sú celodrevené. Na fasádach sa použil vonkajší tepelnoizolačný systém (hydrofobizovaná vlna) s hrubovrstvou omietkou rôznych farieb na vytváranie stupňovitých fasádnych šambrán a rizalitov, ktoré približujú originálnu dobovú krivosť. Dobový nádych majú prvky ako schody, zábradlia, madlá, stropné svietidlá, exteriérové svietidlá, stropné maľby, deliace prvky loggií, pulty, drevené podhľady, dvere, keramické dlažby a mnohé iné.

Svedok stavebníctva a kultúry na prelome storočí

Podľa konateľov zhotoviteľskej firmy Semos, spol. s.r.o. Prešov, M. Molčana a P. Sekeráka, patrí Grand Hotel Kempinski Vysoké Tatry nepochybne medzi ich najväčšie stavebné úspechy. „Môžeme to nazvať oživenie ducha minulosti a prepojenie s novými technológiami súčasnosti. Práve preto považujeme toto dielo za výnimočné, s vysokou výpovednou hodnotou. To, že sme vo veľkej miere prispeli k jej zachovaniu a ponechali jej dobové svedectvo pre ďalšie generácie, nás napĺňa pocitom hrdosti a uspokojenia z náročnej, ale profesionálne zvládnutej práce.“

Rekonštrukciou a obnovou pamiatkovo chráneného komplexu schátralého v druhej polovici 20. storočia sa zachováva dobové svedectvo stavebníctva a kultúry na Slovensku z konca 19. a začiatku 20. storočia. Aj to je jedna z osobitostí tohto stavebného diela.

Zdroj – dokumentácia k súťažnému návrhu Stavba roka 2009
Foto – Viktor Zamborský