Hypotéky – faktor, ktorý realitný trh „olejuje“ a dynamizuje

  • 11. 4. 2011

[caption id="attachment_7676" align="alignright" width="300"] Aké trendy možno očakávať v predaji novostavieb, čím je SR momentálne atraktívna pre zahraničného investora a dajú sa čakať nové impulzy (produkty) aj v bankovom sektore? Reakcie na otázky, ktoré nastolil moderátor prvého panelu Ivan Čarnogurský (IPEC Group), nenechali na seba dlho čakať.

„Na trhu sa výrazne zvýšila konkurencia. Banky tvrdo bojujú o svojich klientov. Tí si uvedomili, že hypotéku si môžu aj refinancovať – teda preniesť do inej banky. Kríza im priniesla aj mnoho informácií. Sektory si dnes už rozdeľujú na riskantné a menej riskantné,“ zhodnotil vývoj Dávid Dereník. Ako podotkol, ľudia si na druhej strane neuvedomujú, že keď si dnes vezmú hypotéku s určitou úrokovou sadzbou, ďalší rok už tá istá nemusí platiť. Podľa neho nie je podstatné, koľko bytov je nepredaných, ale aký je pri nich pomer kvality k cene.

„Keby banky na Slovensku hneď aj zdvojnásobili objem úverov, ich likviditu to neohrozí,“ tvrdí Vladimír Dohnal. „Slovenské komerčné banky majú stále vankúš na to, aby sa mohli priblížiť klientovi – záujemcovi o úver na bývanie,“ prikláňa sa k jeho názoru Mikuláš Cár. Ako zároveň dodáva, miera nesplácania, čiže aj rizikovosť, je u komerčného sektora (korporácií) 8 % a u domácností 5–6 %. Banky preto oveľa radšej komunikujú s domácnosťami.

„NBS drží prst na pulze dňa – jej bezprostredný vplyv je daný zákonom. Riziká na trhu komerčných nehnuteľností začínajú byť zaujímavé aj pre regulátorov,“ dodáva jej predstaviteľ. Za jedno z nich považuje rastúcu infláciu spôsobujúcu rast cien nehnuteľností, ktoré sú však oproti svetu stále na úrovni 75–78 %. „Čiže ten potenciál na rast v sektore bývania tu je,“ konštatuje na záver Cár.

Zhrnutie obsahu ďalších panelov medzinárodnej odbornej konferencie Real Estate Market > Slovensko 2011 Development a investície, vrátane najzaujímavejších názorov či postrehov jej aktívnych účastníkov prinesieme v najbližších článkoch.