Inštitút urbánneho rozvoja – iniciatíva za lepšiu kvalitu vzťahov

  • 22. 4. 2010

Kríza nemusí byť vždy a za každých okolností výlučne negatívnym faktorom. Ako sa počas medzinárodnej odbornej konferencie Najvyšší orgán IUR tvoria popri predsedovi Romanovi Talašovi ďalší zakladatelia a zároveň jeho terajší podpredsedovia – Ľuboš Čema, Jozef Hornický, Igor Lichý, Drahan Petrovič a Juraj Šaštinský.

Roman Talaš absolvoval Fakultu architektúry STU v Bratislave. Niekoľkoročnú odbornú prax si obohatil praktickými skúsenosťami z navrhovania a realizácie stavebných projektov v domácich kanceláriách a spoločnostiach (TEAM T, Atelier A2T, DR. MATA, HORNEX). V roku 2002 založil s Matejom Siebertom kanceláriu SIEBERT+TALAŠ zameranú na tvorbu občianskych a bytových budov, korporačných interiérov a urbanistických návrhov. Podieľal sa na realizácii administratívnych sídiel spoločností PosAm, ST a SPP, ako aj pobočky Slovenskej sporiteľne v Piešťanoch, za ktorú získal nomináciu CE•ZA•AR 2006.

Ľuboš Čema absolvoval Fakultu podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Svoju kariéru začal v roku 1998 v dnešnej UniCredit Bank Slovakia ako risk manažér. Neskôr sa zameral na financovanie nehnuteľností, v ktorom spočiatku pôsobil ako senior firemný poradca, neskôr ako vedúci oddelenia. Od roku 2007 pracuje na pozícii projektového manažéra pre IURIS INVEST.

Jozef Hornický absolvoval v roku 1998 Fakultu architektúry bratislavskej STU. Pracovné skúsenosti získaval ako samostatný architekt a realitný maklér. V roku 2001 sa stal manažérom medzinárodnej spoločnosti pôsobiacej v oblasti Facility Managementu, o dva roky neskôr projektovým manažérom v spoločnosti J&T REAL ESTATE. Od roku 2008 pracuje ako projektový manažér v spoločnosti ZILLION.

Igor Lichý absolvoval Fakultu architektúry STU a VŠVU v Bratislave. Skúsenosti získaval v projekčných firmách HUMA 90 a SEFL+PARTNER Architekturbüro, neskôr v stavebnej spoločnosti STRABAG ako projektový manažér na projektoch Polus City Center, Centrála Strabag a BBC V Plynárenská ulica. Od roku 2005 pôsobí v ITB Development: medzi jej vlajkové projekty patrí bytový dom Vista Residence, Hotel na Štefánikovej a Olive Kramáre (Bratislava), obytná zóna Rusovský sad a apartmánový komplex Tatraville vo Veľkej Lomnici.

Drahan Petrovič je absolvent Fakulty architektúry STU v Bratislave. V rokoch 2000 až 2007 pôsobil v kanadskom Vancouveri. Vo firmách Busby Perkins and Will a IBI Group pracoval ako architekt i projektový manažér na projektoch v Kanade, USA, Číne a Taliansku. Špecializoval sa na výškové obytné budovy. Po návrate na Slovensko sa v roku 2008 pripojil k firme Imagine Development aktívnej v oblasti rezidenčného developmentu.

Juraj Šaštinský študuje na Fakulte práva Janka Jesenského na Vysokej škole v Sládkovičove. Je projektovým riaditeľom spoločnosti Penta Investments Limited, v ktorej pôsobí od roku 2005. Zúčastnil sa na zakladaní divízie real estate v Pente a pracoval na unikátnom kancelárskom projekte Digital Park v Bratislave, ktorý získal Cenu Dušana Jurkoviča za architektúru. Spolupracuje na projekte obytného súboru na Bajkalskej a multifunkčného komplexu na Čulenovej ulici v Bratislave.

Ilustračné foto a zdroj – Kharisma / jup
1 – Projekt Triangel na Čiernej Vode: príklad citlivého riešenia urbanizmu na rozhraní veľkomesto-vidiek a zakomponovania sídla do prostredia krajiny
2 – predseda IUR Roman Talaš
3 – kanadský Vancouver: mesto, kde pôsobí Urban Development Institute (UDI) a funguje príkladná symbióza prírody, architektúry a urbanizmu.