Klaster Liptov – rozhýbe utlmený turistický ruch v regióne?

  • 8. 2. 2010

Ako sme už písali, minulotýždňové diskusné stretnutie Investičná destinácia Liptov a jej potenciál tak trochu prekročilo bežné mantinely a svojím rozsahom, ako aj celkovým prínosom ašpirovalo na konferenčný typ podujatia. Preto sme sa rozhodli tému rozložiť do dvoch samostatných článkov. Ten dnešný venujeme druhému veľkému tematickému panelu diskusie – Prínosy prirodzených klastrov turizmu a medzinárodná spolupráca.

Developeri podceňujú prieskum trhu

„Teší ma, že vnímate ten rozdiel. Liptov sa vždy snažil svojím spôsobom dobehnúť Vysoké Tatry, preto tu máme najväčšie akvaparky a rozsiahly turistický rezort. Ani teraz sa nečaká, kým kríza prejde, ale sa robí,“ odpovedal Ján Gemzický na otázku Stavebného fóra, čím si možno vysvetliť nápadný kontrast v rozvoji infraštruktúry a kapacít cestovného ruchu na severnej a južnej strane Nízkych Tatier (príklad dolín Demänovská verzus Krpáčovská). „Je to dané historicky, že hlavná dopravná trasa nešla bystrickým, ale tatranským údolím,“ pridal svoj pohľad Bohuš Palovič.

„Vysvetlenie vyplýva z poznania histórie. Ako sa Baťov duch vznáša nad Svitom a Zlínom, tak sa nad Liptovským Mikulášom vznáša a prenáša do okolia duch tolerantného prostredia. Dlhodobo tu vedia spolunažívať rôzne skupiny obyvateľstva, ktoré sa nevymedzilo kategoricky na katolíkov, evanjelikov alebo židov. Mikuláš bol vždy naklonený prijímať pozitívne veci – už tradične to bolo mesto spolkov (Tatrín) a kultúry (prvé ochotnícke divadlo na Slovensku). Preto má aj lepšiu perspektívu ako ostatné regióny,“ myslí si liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.

Foto a vizualizácie –  Klaster Liptov (1,9), CK Liptour (2,3,5), RK Spirit (4,6,7,8)
1, 2, 3 – ilustrácie
4 – Thermal Park Bešeňová
5 – Aqua Park Tatralandia
6 – Golf & Spa pri Liptovskej Mare
7 – Zábavný park Demänová
8 – Corvus resort hotel Demänová
9 – Prezentácia Liptova na Slovenských dňoch v Krakove (Poľsko)