Kvalita ako rozhodujúci faktor ďalšieho rozvoja miest

  • 3. 6. 2010

[caption id="attachment_8303" align="alignright" width="300"] „Kríza pomohla vrátiť trh s nehnuteľnosťami na európsky štandard,“ konštatoval v úvode vystúpenia Tomáš Kašpar z developerskej spoločnosti CTR Group. Stále existujú rezíduá komunistického režimu v podobe nadštandardu trhu, ale podštandardu ponuky, vysoko nadhodnotené ceny developerov a stavebných firiem. Tie sa už len ťažko vrátia na úroveň rokov 2005–2007. Developer – ak sa chce udržať a byť úspešný – musí v nasledujúcom období výrazne znížiť maržu, často sa pohybujúcu až medzi 30 až 50 % a smerom „dole“ upraviť svoje vybavenie i náklady na prevádzku.

Základ budúceho úspechu developera vidí Kašpar v optimalizácii medzi nákladmi a výnosmi. Cenu musí výrazne podložiť kvalita a nemôže už byť jediným parametrom pre klienta. Krízu a jej efekt tak chápe v našich podmienkach ako „adekvátne očistenie od buriny“, pretože aj pre developera musí platiť, že bez práce nie sú koláče.

Košická konferencia teda predovšetkým poukázala na potrebu zvyšovania kvality. Tak v prístupe architektov, urbanistov, samospráv, kvality ich spolupráce a vzťahov, ako aj kvality developmentu vo vzťahu ku klientovi.

Generálnym partnerom konferencie bola INVA GROUP a.s. a hlavným partnerom MS Architekti s.r.o.

Obrázky – Saller Group (1), AK Závodný AA (2,3,4)

  1. Obchodné centrum Galéria Košice
  2. Dom nábytku ÁTRIUM Bratislava – maketa
  3. Komplex nájomných terasových domov Condominium Renaissance Bratislava – Dlhé diely
  4. Návrh multifunkčného objektu Bratislava – Čulenova