Na Slovensku ožíva segment priemyselných a logistických parkov

  • 7. 2. 2010

Do logistických a priemyselných parkov začínajú investovať noví developeri, a to predovšetkým na západe krajiny. Napríklad spoločnosť Codognotto Slovensko chce najnovšie v trnavskom regióne vybudovať nový areál za 38 miliónov eur. Stavať sa však v tomto roku nemá výlučne v segmente priemyselných a logistických nehnuteľností. Bude to aj cestovný ruch, služby, školstvo, zdravotníctvo a rôzne administratívne komplexy. Rozbiehajú sa aj projekty voľnočasových aktivít stredoeurópskeho významu. Najviac ich financujú z eurofondov, pretože tie sa musia vyčerpať do roku 2013.

Po dlhom zaostávaní sa konečne mobilizuje východ

Hoci východ Slovenska vo výstavbe logistických a priemyselných nehnuteľností už dlhodobo zaostáva, aj tam sa začínajú etablovať významní investori. Napríklad v Prešovskom okrese logistický park firmy HB Reavis ponúka 16-tisíc m2 nových priestorov. Domov si tu našli firmy pôsobiace v logistickom odvetví, ale aj dodávatelia slovenských automobiliek. Jedným z najúspešnejších parkov na východnom Slovensku ostáva priemyselná zóna pri Kechneci neďaleko Košíc. Sídli tu 15 firiem, prácu tam našlo vyše 1 500 ľudí. „Investori sa nám stále ozývajú, park už má vybudované dobré meno i povesť,“ uviedol starosta Kechneca Jozef Konkoly.

Spoločnosť Slovakia Steel Mills (SSM) stavia v priemyselnej zóne v Strážskom novú oceliareň a valcovňu. Po jej dokončení tu nájde prácu 600 ľudí. V aktuálnej 3. etape výstavby, ktorú realizuje česká spoločnosť Metrostav, sa preinvestuje asi 500-tisíc eur denne. Hlavným dodávateľom suroviny je Thyssen Stahl Recycling. Spoločnosť Slovakia Steel Mills už uzatvorila dlhodobé kontrakty na odber hotovej produkcie s nadnárodnými koncernami Stemcor Holdings Ltd a Voest- ALPINE Intertrading AG. Elektrozariadenia za vyše 22 miliónov eur dodá Elektrovod Holding. Financovanie projektu zabezpečila J&T Banka spolu Českou exportnou bankou. Oceliareň vyrobí ročne 600-tisíc ton výrobkov, ktoré plánuje dodávať pre zákazníkov v 12 krajinách troch kontinentov.

Foto a vizualizácie – Ján Filip (1–2), Proma (3–5), Viktória Čapčíková (6), Anna Podlesná (7–8)
1 – Priemyselný park Teplička nad Váhom a Varín – letecky
2 – Kia Motors Slovakia a v pozadí priemyselný park Varín
3, 4 – Priemyselný park pri Strečne
5 – Vizualizácia parku Okoličné v Liptovskom Mikuláši
6, 7 – Výstavba oceliarne v Strážskom na východnom Slovensku