Nákupno-zábavné centrá pod značkou Aupark expandujú po celom Slovensku

  • 7. 6. 2010

[caption id="attachment_8288" align="alignright" width="300"]

Košice: po Bratislave druhý najväčší

Začiatkom januára tohto roka oznámili oficiálny začiatok výstavby polyfunkčného obchodného a administratívneho komplexu na Námestí osloboditeľov v Košiciach. Tunajší Aupark bude po bratislavskom druhý najväčší na Slovensku. Podľa pôvodného plánu mali vo východoslovenskej metropole spustiť jeho výstavbu už pred dvoma rokmi, no hľadali optimálne riešenie dopravy a museli si vyjasniť aj majetkovoprávne vzťahy s mestom.

Predpokladané investičné náklady na celú stavbu dosahujú približne 93 miliónov eur, čo je jedna z najväčších investícií v meste za posledných desať rokov. Košický Aupark majú otvoriť koncom roka 2011, bude v ňom takmer 34-tisíc m2 pre vyše stovku prevádzok a 1100 parkovacích miest. Okrem toho ponúkne viac ako 11-tisíc m2 prenajímateľnej kancelárskej plochy v najvyššom štandarde. V neposlednom rade so sebou prinesie aj niekoľko stoviek nových pracovných miest. Spoločnosť zároveň vybuduje modernú štvorprúdovú verejnú komunikáciu na Námestí osloboditeľov.

Developerská spoločnosť HB Reavis Slovakia už vo februári oznámila, že pri výkopových prácach na Námestí osloboditeľov objavila pozostatky kamenných múrov bastiónu citadely. Za jedinečný v celoštátnom kontexte označili tento nález odborníci rozšírenej mimoriadnej sekcie archeológie Pamiatkového úradu SR. Sekcia archeológie Krajského pamiatkového úradu Košice odporučila riešiť ochranu citadely ako celku a vzhľadom na výnimočný charakter stavby zachovať jej hmotnú podstatu a umiestnenie. Po vyhodnotení nálezu treba kombinovať spôsoby prezentácie v novostavbe tak, aby bol pre verejnosť zrozumiteľný.

Foto a vizualizácie – HB Reavis Slovakia
1, 2 – Aupark Košice
3, 4 – Aupark Piešťany
5, 6 – Aupark Trenčín
7, 8 – Aupark Žilina