Národná cena za dizajn 2009 – príjemné osvieženie na scéne

  • 17. 6. 2009

Tohoročná Národná cena za dizajn sa udeľovala v o niečo skoršom termíne oproti predchádzajúcim ročníkom. Medzinárodná porota posudzovala dokopy 147 prác v štyroch kategóriách – produktový dizajn (25), komunikačný dizajn (33), študentský produktový dizajn (79) a študentský komunikačný dizajn (10). Po slávnostnom odovzdaní cien otvorili v priestoroch bratislavskej Gallerie Cvernovka výstavu vybraných súťažných návrhov. V niekdajšom výrobnom priestore s typickými konštrukčnými artefaktmi ako oceľové stĺpy, kovové okná či klenbové stropy sa súčasné dizajnové kúsky vynímajú nevšedne kontrastne.

Predložené návrhy naznačovali, ako sa jednotliví dizajnéri snažia vysporiadať s novými podmienkami, ktoré ovplyvnila už všadeprítomná kríza. Ide predovšetkým o citlivejšie využívanie zdrojov, navrhovanie nových šetriacich a úsporných produktov a celkové prehodnotenie potrieb človeka žijúceho v 21. storočí. Tieto výzvy sa odrazili v neraz mimoriadne inovatívnych a väčšmi do detailov prepracovaných návrhoch. Aj keď sa do súťaže prihlásilo menej výrobcov ako po minulé roky, na kvalite a invenčnosti produktov sa to neodrazilo. Práve naopak, vyznačovali sa vysokou úrovňou – jednak estetickou, jednak funkčnou. Aj preto porota nakoniec udelila až dve Národné ceny za dizajn 2009.

Koktail na rozlúčku

Z plastovej bandasky v tvare brúseného drahokamu by to asi išlo. Je však určená na obyčajnú vodu. Za návrh dostal Ján Turzo z VŠVU uznanie. Koktail by však určite chutil v pohároch Diagonallo alebo Slonia noha dizajnéra Patrika Illa, špecialistu na sklený dizajn, ktorý dostal za nápojovú súpravu Diagonallo uznanie.

Výstava vybraných súťažných návrhov v priestoroch bratislavskej Gallerii Cvernovka je ozajstným dizajnovým „koktailom“ potvrdzujúcim, že – aj keď v zložitom období – súčasný slovenský dizajn predsa len poskytuje prepotrebné „osvieženie“ tela aj duše. Teda na zdravie dobrého slovenského dizajnu, priatelia!

Výstava Národná cena za dizajn 2009 je v bratislavskej Galérii Cvernovka otvorená denne okrem pondelka od 11. do 18. hodiny do 28. júna 2009.

Foto – autor

  1. Svietidlo Zips – Anton Zetocha
  2. Drevené umývadlo – Radka Pánisová
  3. Záhradný stolík – Jana Nováková
  4. Kolekcia dámskych odevov Aurora – Martin Hrča
  5. 100 % soft, barová stolička – Jolana Šornerová
  6. Voodoo, keramický vešiak na šperky – Simona Janišová
  7. Banketový stojan – Katarína Repková
  8. Port No. 21, časopis o fotografii a nových médiách – Juraj Sukop