Náš strategický zámer udržať sa v európskej špičke sa nemení

  • 11. 2. 2009

[caption id="attachment_9362" align="alignright" width="205"]

Vlani otvoril TriGranit v bratislavskom Novom Meste prvú fázu projektu Lakeside Park 01 – administratívnu budovu triedy „A“, ktorú sám označil za „najvyšší štandard dostupný na slovenskom trhu“ a za „najprogresívnejšiu administratívnu výškovú budovu u nás“. Nič v zlom, ale je dosť pravdepodobné, že s takýmto hodnotením by ostatní kľúčoví hráči v oblasti developmentu kancelárskych budov na Slovensku asi nesúhlasili…

Vo vašej otázke, resp. v citácii je vystihnutá pravda. Ide skutočne o výškovú administratívnu budovu. Nepotrebujeme súhlas alebo nesúhlas kolegov z developmentu. Uvítali by sme však neprekračovanie základného etického kódexu podnikateľského subjektu vo všeobecnosti, aby sme si u klientely udržali dobré renomé. Čo mám na mysli? Každý developer, ktorý stavia a prenajíma, alebo iným spôsobom zhodnocuje projekt, by mal mať neustále na zreteli, že záujem a spokojnosť klienta je tou najlepšou referenciou. Ergo, mala by platiť latinská zásada „pacta sund servanta – zmluvy majú byť dodržiavané“. Teda to, čo klientovi deklarujem v zmluve, mu musím aj v skutočnosti poskytnúť.

Krátka pauza či taktický útlm? Takúto otázku sme si položili pred vyše mesiacom v súvislosti s momentálnym tichom okolo rozsiahleho komplexu Lakeside Park, ktorý mal v konečnej etape (do roku 2013) ponúknuť približne 90 000 m2 prenajímateľnej plochy. Môžete potvrdiť, čo sa v tejto chvíli podpisuje na pozastavení projektu, resp. posunutie termínov jeho realizácie – čakanie na zmenu územného rozhodnutia alebo skôr dopady svetovej finančnej krízy?

Je to súbeh faktorov. Podali sme návrh na zmenu územného rozhodnutia, ale na druhej strane, ako som už spomínal, veľmi pozorne skúmame dianie na trhu. A týmto skutočnostiam sa prispôsobuje aj investičná politika našej spoločnosti. Predpokladám, že mnoho ohlásených projektov v segmente office-ov sa v hlavnom meste realizovať nebude. Túto skutočnosť, keďže ju považujeme za hodnú zreteľa, registrujeme ako závažný faktor cenotvorby na budúce obdobie.

Foto a vizualizácie – TriGranit Development Corporation