Neobsadenosť na priemyselnom trhu dosiahla historické dno

  • 5. 5. 2011

[caption id="attachment_7636" align="alignright" width="300"] Búrlivý rozvoj priemyselného a logistického segmentu je v Poľsku už pomaly tradíciou. Spoločnosť ProLogis oznámila podpis nájomnej zmluvy na 33 500 m2 moderných skladovacích priestorov v ProLogis Parku Teresin (40 km západne od centra Varšavy) s poskytovateľom komplexných dovozných i vývozných logistických služieb všetkými spôsobmi dopravy na domácich a medzinárodných ťahoch – spoločnosťou Solid Logistics. Tá má na základe zmluvy využívať 8 500 m2 v budove 1 a 27 000 m2 v budove 2.

„Toto je už štvrtý park ProLogis, v ktorom Solid Logistics pôsobí. Už expanzia zákazníka v rámci jedného parku je úspechom, ale keď sa zákazník rozhodne založiť väčšinu svojich operácií na skladovacích priestoroch ponúkaných jedným poskytovateľom, je to skutočný úspech,” povedal leasing manager spoločnosti ProLogis v Poľsku Dariusz Proniewicz. Portfólio ProLogisu vo Varšave a okolí zahŕňa 9 distribučných parkov (39 budov) s celkovou rozlohou približne 765 000 m2 v strategických lokalitách Varšava, Janki, Nadarzyn, Błonie, Teresin a Sochaczew.

Iniciatívu preberá sever a východ Slovenska

Aj malé ryby sú ryby – na Slovensku, kde bilancia prenajatých štvorcov u jednej transakcie málokedy vybieha do desiatok tisíc, to platí dvojnásobne. V logistickom parku Log Center Nové Mesto nad Váhom, ktorého investorom je Immoeast AG, si spoločnosť UMC známa výrobou televízorov začiatkom apríla prenajala 4 000 m2 skladových priestorov.

„Vďaka blízkosti k existujúcej prevádzke bolo Log Center najvhodnejšou alternatívou spomedzi všetkých logistických centier na západnom Slovensku. Tieto moderné skladové priestory spĺňali požiadavky spoločnosti UMC nielen svojou polohou, ale aj vhodnou veľkosťou a kvalitou, čo pozitívne ovplyvní náklady na prevádzku a dopravu,“ uviedol Peter Očovan zo spoločnosti C&W, ktorý sa na transakcii podieľal.

Ako dodal obchodný riaditeľ spoločnosti UMC Peter Šmatrala, na udržanie terajšieho tempa rastu výroby potrebovali strategicky umiestnené skladové priestory, ktoré by boli k dispozícii v relatívne krátkom čase. Priestor musel spĺňať vysoké požiadavky na kvalitu a najmä na vzdialenosť od výrobnej haly. Logistické centrum Log Center Nové Mesto nad Váhom tieto kritériá podľa neho splnilo výborne.

Nový priemyselný park dostane v lokalite Podskala pravdepodobne aj Spišská Nová Ves. V tomto prípade však jeho investorom nebude súkromný developer, ale firma MH Invest, ktorej zakladateľom je Ministerstvo hospodárstva SR a ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti stavebníctva, obchodu, výroby a technicko-organizačných zabezpečení. Štát plánuje vynaložiť na zákazku novostavby priemyselnej zóny na Spiši viac ako 2,4 milióna eur a podporiť výstavbu priemyselných parkov takisto v Nitre (PP Juh, katastrálne územie Dolné Krškany) a v Medzilaborciach (lokalita Mierová na mieste skládky tuhého komunálneho odpadu).

Foto – BEST Communications (1–3), Immoeast AG (4)
1) ProLogis Park Galanta-Gáň
2) ProLogis Park Bratislava
3) ProLogis Parku Teresin
4) Log Center Nové Mesto nad Váhom

Zdroje – Cushman & Wakefield, BEST Communications