Neznesiteľná ľahkosť bytia alebo viac ako harmónia tvaru?

  • 27. 10. 2009

…takúto otázku si kladú architekti Mihálik & Ursínyová. A poznajú aj odpoveď. V bratislavskej K Gallery na Ventúrskej ulici si ešte tento týždeň – presnejšie do soboty 31. októbra 2009 – môžu znalci dobrej architektúry, ale aj nadšení laici klásť otázku z titulu a zároveň zhliadnuť grafické panely, vrátane 3D modelu zo súťaže na Národnú knižnicu v Prahe, prezentujúce výber z tvorby tandemu architektov Mihálik & Ursínyová za roky 2004 až 2009.

Tandem je zvláštny a iný najmä tým, že sú tu prítomné dve osoby, z ktorých každá plní svoju nenahraditeľnú a jedinečnú rolu, a v tomto vzťahu ju ovláda na sto percent. Teda skoro, lebo dokonalé a stopercentné nie je nič… Nie je tiež podstatné, či sedí jeden vpredu a druhý vzadu, pretože vidina a snaha o dosiahnutie vytýčeného cieľa je spoločná. Tak tomu je aj v životnom a pracovnom tandeme Mihálik & Ursínyová.

Nepopierateľný vplyv Vilhanovej školy

Ľubo Mihálik, starší člen tvorivej dvojice, po skončení vysokoškolských štúdií pracoval postupne na bývalom ŠPÚO (Štátny projektový ústav obchodu, kde sa spoznal s Jánom Bahnom), na Správe Bratislavského hradu, niekdajšom ŠPTÚ (Štátny projektový ústav), až si napokon začiatkom deväťdesiatych rokov po autorizácii založil ako jeden z prvých svoj vlastný ateliér.

Svoju „neznesiteľnú ľahkosť bytia“ a „viac ako harmóniu tvaru“ nakoniec tandem Mihálik & Ursínyová doslova pretavili do skla – ich návrhy interiérových showroomov (Bratislava, Kamenický Šenov, Praha, Moskva – 2004 až 2007) pre sklársku firmu Preciosa sú toho viac než dôkazom. Tvarovo originálne presklené vitríny, ich kompozícia, vesmírna atmosféra a doslova predvádzacie móla – to sú atribúty týchto priestorov, ktorým pomocou takej odľahčenej hmoty, akou je sklo, vdýchli čosi naozaj nezabudnuteľné. A taká je aj ich tvorba na šírom poli architektúry, dizajnu a umenia. S ľahkosťou…

Foto – Ľubo Králik (1–2), Ľubo Mihálik (3–8)
1 – Architekti Ľubo Mihálik a Jarmila Ursínyová
2 – Súťaž na Národnú knižnicu v Prahe – projekt a 3D model
3 – Štúdia 4×2 rodinné domy – koncepcia – Karlova Ves/Bratislava
4 – Štúdia 4×2 rodinné domy – forma a tvar – Karlova Ves/Bratislava
5 – Štúdia 4×2 rodinné domy – interiér – Karlova Ves/Bratislava
6 – Interiér showroomu Preciosa – Kamenický Šenov
7 – Interiér showroomu Preciosa – Praha
8 – Interiér showroomu Preciosa – Moskva