Priemysel & sklady: stagnácia výstavby vs. konjunktúra nájmov

  • 21. 2. 2011

[caption id="attachment_7777" align="alignright" width="200"] „Extrémne úspešný december“ – takto okomentoval vlastné víťazstvo popredný medzinárodný poskytovateľ distribučných nehnuteľností ProLogis (NYSE: PLD). Posledný mesiac roku 2010 zažil totiž v Poľsku doslova žatvu nových nájomných zmlúv, ktoré dosiahli súhrnný objem 48 700 m2 skladovacích plôch! Pod tento výsledok sa podpísal záujem spoločností Deichmann, LOXX, Pepco, Papyrus, medzinárodnej mediálnej korporácie a vedúceho svetového dodávateľa súčastí pre automobilový priemysel o prenájom priestorov v distribučných nehnuteľnostiach v poľských ProLogis parkoch.

Tak napríklad vďaka nájomnej zmluve s nemeckou skupinou medzinárodných aj vnútroštátnych dopravcov LOXX dosiahol ProLogis Park Varšava II stopercentnú prenajatosť. Celoštátny zľavový reťazec s odevmi a tovarom dlhodobej spotreby Pepco si v ProLogis Parku Rawa prenajal 12 600 m2, čím sa stal tunajším klientom „Number One“. Papyrus, veľkoobchodník s papierom a obalovými materiálmi a medzinárodná mediálna korporácia si v distribučnom centre ProLogis Parku Błonie 25 km od Varšavy prenajali dokopy 18 000 m2. Zívať prázdnotou prestalo i Sliezsko: obchodný reťazec s obuvou Deichmann si prenajal takmer 10 500 m2 v ProLogis Parku Wrocław III, kým dodávateľ súčastí pre automobilky sa v distribučnom objekte ProLogis v Dąbrowa Górnicza uspokojil „len“ s 3 555 m2.

„Tieto výnimočné výsledky ProLogisu sú známkou stabilizácie na trhu skladovacích plôch a dovoľujú nám vstúpiť do roku 2011 s optimizmom,“ poznamenal Bartosz Mierzwiak, market officer ProLogis v Poľsku.

Nájomné zmluvy uzatvorené v poľských ProLogis parkoch v XII/2010:

Plocha Klient Lokalita
12 600 m2 Pepco ProLogis Park Rawa
11 809 m2 Papyrus ProLogis Park Błonie
10 475 m2 Deichmann ProLogis Park Wrocław III
6 447 m2 medzinárodná mediálna korporácia ProLogis Park Błonie
3 900 m2 LOXX ProLogis Park Warsaw II
3 555 m2 automobilový priemysel ProLogis Park Dąbrowa

Keď stavebný ruch utíchne, nech fičia aspoň prenájmy. Naďalej možno teda veriť, že minuloročný trend v segmente priemyslu a logistiky sa čiastočne prenáša aj do tohto roku a bude ešte nejaký čas dominovať. Už teraz je však isté, že obdobie stagnácie výstavby a konjunktúry prenájmov sa tu pomaly, ale isto končí a čo nevidieť sa stane minulosťou.

Zdroj a foto – Key2B, Best Communications

  1. PointPark Bratislava v Lozorne
  2. ProLogis Park Dabrowa Górnicza
  3. ProLogis Park Varšava