Tréningová hala košickej Steel Arény – investícia nielen do hokeja

  • 26. 5. 2011

[caption id="attachment_7603" align="alignright" width="300"] Rozvedené do detailov, v projekte hokejovej tréningovej haly sa pôvodne počítalo s jednovrstvovou hydroizoláciou na báze mPVC fólie. Tá sa však na severnom okraji napája do medzistrešného žľabu, o ktorý sa tréningová hala delí so Steel Arénou. Keďže sú ploché strechy Steel Arény riešené ako DUO strechy s hydroizoláciou z modifikovaných asfaltovaných pásov, rovnaké riešenie hydroizolácie sa zvolilo aj na streche tréningovej haly. Aké sú jeho prednosti? K najvýznamnejším patrí možnosť aplikácie aj pri nižších vonkajších teplotách, dlhodobé zachovanie si vynikajúcich technických vlastností ako ohybnosť či stálosť a veľká odolnosť voči namáhaniu na streche bez väčšej straty kvality po celý čas životnosti.

„Pásy PARAFOR Solo GFM sa vyznačujú odolnosťou proti vysokým teplotám a proti prerazeniu klincami, no vďaka modifikovanému asfaltu aj predĺženou životnosťou,“ povedal Miroslav Petrech – obchodný riaditeľ spoločnosti Icopal a zároveň riaditeľ spoločnosti Vedag. Ako špecifikoval, na vrchnej strane pásov je posyp chrániaci hydroizoláciu proti UV žiareniu. Konečná podoba strechy tréningovej haly a v rámci nej aj celkové farebné riešenie objektu je výsledkom tmavosivého bridlicového posypu.

Základom tepelnej izolácie minerálna vlna

Ako parozábrana, ktorá sa aplikuje na oceľové trapézové plechy VEDAGARD SK za studena, sa použili špeciálne samolepiace asfaltované pásy s hrúbkou 1,5 mm. Ako uvádza priložený popis, tvorí ju hliníkový pás zosilnený polyesterovou rohožou a polyesterovou fóliou. Zo spodnej strany parozábranu vystužujú sklené vlákna a sťahovacia fólia.

A napokon tepelná izolácia. Pri jej konečnom výbere sa realizačná firma riadila technickými a kvalitatívnymi parametrami stanovenými projektom stavby. Základom v strešnej konštrukcii je minerálna vlna a jej ochrana pred účinkami atmosférických vplyvov. Jej funkciou je chrániť halu pred prienikom neželanej vlhkosti, no v prvom rade zabrániť vzniku tepelných mostov. Tomuto riziku sa predišlo ukladaním tepelnej izolácie z minerálnych dosiek v dvoch vrstvách, čím dosahuje celkovú hrúbku 20 cm.

Výsledkom dôsledného prístupu a úzkej spolupráce projektanta i zhotoviteľa stavby sa takto stala tréningová hala na špičkovej európskej úrovni, ktorá predstavuje dobrú investíciu nielen do hokeja ako takého, ale aj do doplnenia multifunkčnej architektúry a celkovej panorámy Košíc.

Zdroj a foto – Key Communications