Územné plány celého Slovenska zastreší jeden portál

  • 15. 10. 2008

[caption id="attachment_9674" align="alignright" width="254"]Väčšina územných plánov nie je v digitalizovanej podobe. Ako sa rieši prípad, ak má obec záujem o zverejnenie svojho územného plánu na vašom portáli?

Skutočne, na Slovensku takmer polovica obcí územný plán vôbec nemá a z tej druhej polovice, čo ho majú, možno ich má tiež polovica iba na papieri. S týmto sme vopred počítali a pre obce sme pripravili možnosť digitalizácie papierových územných plánov špičkovým veľkoplošným skenovaním, alebo komplexnou vektorovou digitalizáciou. Ak má obec záujem o zverejnenie, stačí nás kontaktovať, zaslať podklady a do 24 hodín naše servery pretransformujú pôvodné podklady do nového zobrazovacieho systému, a tieto sa vzápätí sprístupnia na internete. Následne obec umiestni na svojej stránke interaktívne tlačidlo, ktoré priamo cez obecnú stránku sprístupní tieto informácie pre občanov.

Aké sú prvé reakcie i požiadavky obcí?

Na stránke máme anketu, z výsledkov ktorej jednoznačne vyplýva, že ľudia našu aktivitu vítajú. Dostávame mnoho pozitívnych mailov, prosby o radu… Diskusné fórum, ktoré sa postupne rozbieha, by malo tomuto napomôcť. Na druhej strane nás zarazila skutočnosť, že niektoré obce či mestá fakt, že tieto informácie sa stávajú odrazu verejne dostupné, irituje a sprístupniť ich vyslovene nechceli. Veríme, že tlak občanov postupne zmení pohľad na vec aj u týchto samospráv.

ÚzemnePlany.sk alebo Portál o budúcnosti. Viete nám povedať niečo bližšie o vašom slogane i budúcnosti portálu?

Cez územné plány ukazujeme budúcnosť krajiny. Neprezentujeme mapy súčasnosti, ale mapy budúcnosti. Veríme, že slogan „portál o budúcnosti“ vyjadruje túto skutočnosť aj s určitou nadsázkou. A budúcnosť portálu? To ukáže budúcnosť.

Ilustračné obrázky – Michal Burák, UzemnePlany.sk