V roku 2010 sa väčšina investorov zameria prioritne na Európu

  • 6. 4. 2010

Na Európskom investičnom brífingu, ktorý sa v rámci medzinárodného realitného veľtrhu MIPIM koná každoročne vo francúzskom Cannes, oznámili výsledky online prieskumu uskutočneného spoločnosťou CB Richard Ellis (CBRE) na vzorke vyše 270 vedúcich európskych investorov pôsobiacich vo sfére trhu s nehnuteľnosťami. Respondenti reagovali na otázky týkajúce sa nielen segmentov a regiónov, ale aj cieľov a načasovania investičných zámerov, ktoré mienia v nasledujúcich rokoch zrealizovať.

Realitné aktivity až 60 % investorov so sídlom v Európe sa v tomto roku upínajú prioritne na európsky trh – to je kľúčové zistenie a najdôležitejší záver prieskumu CBRE. Preferencie pre starý kontinent až v takomto rozsahu však nie sú až také prekvapujúce. Prečo? „Podstatná väčšina respondentov pôsobí a investuje prevažne v tomto regióne. Na druhej strane, podľa 40 % oslovených investorov ponúkajú najlepšie príležitosti iné regióny, predovšetkým Ázia,“ vysvetľuje Nick Axford, vedúci oddelenia pre prieskum a poradenstvo EMEA spoločnosti CBRE.

Favoritom Británia, európsky stredovýchod sa doťahuje

Naproti tomu vyše polovica respondentov si myslí, že do nehnuteľností v menej zaujímavých lokalitách, ktoré ponúkajú dobré zhodnotenie, je najlepšie investovať najskôr v roku 2011. „No tí, čo svoju kúpu správne načasujú, môžu dosiahnuť veľkú návratnosť, pretože sekundárne produkty zohrávajú na trhu dôležitejšiu rolu než primárne nehnuteľnosti,“ upozorňuje N. Axford. Analytici CBRE predpokladajú, že v druhej polovici tohto roku sa záujem o investovanie zvýši tiež z dôvodu obmedzenej ponuky základných nehnuteľností.

Kľúčové zistenia prieskumu CBRE (zhrnutie):

  • 60 % investorov sa chce zamerať na európsky trh, 21 % na Áziu a 12 % na Severnú Ameriku.
  • Za najatraktívnejší trh v Európe považuje 31 % Veľkú Britániu, 18 % Nemecko a Francúzsko.
  • Trh strednej a východnej Európy (CEE) zaznamenáva opätovný záujem zo strany kupujúcich: 17 % respondentov ho uviedlo ako najatraktívnejší európsky región.
  • Z hľadiska jednotlivých segmentov vyšiel z prieskumu ako najatraktívnejší kancelársky trh, nasleduje retail, v rámci ktorého dominujú nákupné centrá.
  • Vyše 75 % investorov verí, že v roku 2010 sa vyplatí investovať do nehnuteľností v top lokalitách (prime property) |
  • 55 % si myslí, že v období do roku 2011, ako aj po ňom sa neoplatí sústrediť na reality situované v menej zaujímavých lokalitách (sekundárne nehnuteľnosti – secondary property)
  • Vyše polovica investorov považuje za najväčšiu hrozbu oživenia trhu takzvaný „double dip“ (dvojitú recesiu – ekonomický pokles) a slabý dopyt zo strany nájomníkov.

Zdroj, tabuľka (zhrnutie) a grafy – Kharisma / CBRE