Zatepľovať paneláky? Áno – ale s iným dizajnom

  • 26. 11. 2009

Problematika súčasného systému zatepľovania je založená na vcelku jednoduchom princípe. Panelové domy postavené za budovateľskej éry komunizmu dnes nespĺňajú energetické ukazovatele na tepelnú izoláciu stien, preto sa aplikovanie spomenutého spôsobu v ostatnom čase vo veľkom rozbehlo. To všetko je, samozrejme, potrebné a nevyhnutné, pretože všetky objekty trvalo využívané na svoju funkciu musia spĺňať náročné ukazovatele novej energetickej normy. O úprave povrchu – dizajne „obalu“ – sa však nehovorí nikde. A tu niekde väzí onen pomyselný neuralgický bod.

Čiastkové riešenia bez celkovej koncepcie

Stávame sa tak svedkami neuveriteľne „kreatívnych“ návrhov, ktoré sa závratnou rýchlosťou šíria naprieč naším najväčším panelákovým sídliskom – bratislavskou Petržalkou (pochopiteľne, možno ich vidieť aj v iných mestách Slovenska). Niekde menej, inde viac vydarené kreácie však iba dokazujú, že sa to deje bez základného systému a koncepcie. Tu treba spomenúť, že spoločenstvá vlastníkov bytov, ktoré to vo väčšine prípadov realizujú, nemajú zo zákona povinnosť, aby ohľadom návrhu „obalu“ svojho zatepleného domu oslovili profesionála – architekta. A aj keď sa to v niektorých prípadoch predsa len deje, chýba im celková koncepcia, čím vznikajú len čiastkové „egoistické“ riešenia (náš dom má krásnu lososovú…), bez bližších konceptuálnych súvislostí.

Ešte nie je neskoro, ale najvyšší čas je. Možno by sa po konkrétnych zrealizovaných príkladoch niekomu konečne otvorili oči. A bol by celkom príjemne prekvapený…

Obrázky (Dizajn fasád) – autor
1 – Abstraktná maľba/Petržalka-Chorvátske rameno
2 – Abstraktná maľba/Petržalka-Chorvátske rameno
3 – Realistická maľba/Petržalka
4 – Grafická štruktúra – pásy/Petržalka
5 – Grafická štruktúra-ornament/Petržalka
6 – Grafická štruktúra-ornament/Petržalka
7 – Abstraktná maľba – Erik Šille/Petržalka
8 – Fotorealistické obrazy/Petržalka