Zelené stavby: úspora nákladov a efektivita prevádzky

  • 25. 4. 2011

[caption id="attachment_7648" align="alignright" width="300"] Ekologicky a ekonomicky pokrokové stavby si na Slovensku zobralo na zreteľ nové Občianske združenie (OZ) – Slovenská rada pre zelené budovy, ktoré vzniklo v januári 2011. Združuje popredné spoločnosti a stavebných odborníkov, architektov, projektantov, developerov a dodávateľov progresívnych stavebných systémov a zelených technológií. Jeho riaditeľka, Vladimíra Bukerová prezentovala nielen snahu o konštruktívny dialóg s vládou, akademikmi a odbornými inštitúciami pri rozvoji a využívaní úsporných a ekologických riešení, ale tiež vzdelávanie odbornej i laickej verejnosti v tomto smere.

Podľa OZ je dôležité aj u nás nadviazať na celosvetový trend, ktorý vychádza z prehlbujúcej sa energetickej krízy, rastúceho verejného tlaku a spoločenského vedomia firiem na zmenu pohľadu nájomcov aj investorov na budovanie energeticky úsporných budov. V európskom rámci k tomu núti aj skutočnosť, že až dve pätiny energie spotrebujú práve budovy. Direktíva EÚ o energetickej hospodárnosti budov preto stanovila cieľ urobiť do roku 2018 rekonštrukcie všetkých verejných budov na objekty s takmer nulovou spotrebou. O ďalšie dva roky potom aj naplniť cieľ výstavby všetkých nových verejných objektov s rovnakou charakteristikou. Tomuto cieľu zodpovedá aj základná vízia členov Slovenskej rady pre zelené budovy, aby sa zelené budovy stali štandardom na trhu, ako sú dnes úsporné žiarivky alebo domáce spotrebiče v triede A.

Ingrid Šenitková zo Stavebnej fakulty TU Košice upozornila, že by sa popri ekológii a energetickej efektívnosti stavieb nemalo zabudnúť na elimináciu škodlivín v ich vnútornom prostredí a tým aj kvalitu prostredia zamestnancov. Dôležitá je teda tiež environmentálna vhodnosť a naplnenie kritéria zdravých kancelárií a pracovného prostredia.

Obrázky – MvO SOSNA (1,2,3), Ústav budov a prostredia SvF TU Košice (4), EcoPoint Office center (5)
1) EcoPoint Office Center Košice – letecký pohľad
2) Ekocentrum Malá Vieska – objekt pred rekonštrukciou
3) Ekocentrum Malá Vieska – objekt po niekoľkých mesiacoch rekonštrukcie
4) Ekocentrum Malá Vieska – vysokoúčinné solárne panely zabezpečujú teplú vodu a dotujú aj vykurovanie
5) Kapilárne rohože uložené na strope pod omietkou – progresívny a efektívny spôsob vykurovania (chladenia) priestorov