Žilina – ďalší strategický cieľ developerského ťaženia

  • 5. 4. 2009

[caption id="attachment_9210" align="alignright" width="300"] Do roku 2007 najvýraznejší projekt v Žiline – 200-bytový komplex Amfiteater v 7-podlažných blokoch B a C (120 bytov) a 22-podlažnej veži (80 bytov), ktorý vyrastá vo vilovej štvrti Bôrik, nemá v danom regióne Slovenska konkurenciu. Ide nielen o najvyšší obytný dom v meste, ale aj na tunajšie podmienky nadštandardne servisovaný. K ponúkaným službám patrí napríklad recepcia, stráženie, detský kútik, relax centrum.

Azda najväčší rozruch však vyvolal projekt Ciss City v niekdajšej priemyselnej zóne. Až 42-podlažný objekt má všetky predpoklady stať sa nielen novou dominantou Žiliny a celého Považia, ale aj prvým mimobratislavským „mrakodrapom“ (od 150-metrovej hranice potrebnej na takéto označenie ho bude deliť iba 6 metrov). Stavba za vyše dve miliardy, ktorú má v rokoch 2009 až 2013 zrealizovať firma Ciss Martin, ponúkne reprezentatívne priestory domácim i zahraničným klientom. Podzemná garáž s kapacitou 430 parkovacích miest, nákupné minicentrum na prízemí, 220-lôžkový hotel s apartmánmi, 36 bytov, kaviareň na 40. a 41. podlaží a napokon vyhliadková veža na najvyššom poschodí – taký má byť funkčný prierez vežou.

Rozsiahly komplex bude okrem 144-metrovej dominanty pozostávať z 21 objektov ponúkajúcich na celkovej podlahovej ploche 62-tisíc m2 špičkovo vybavené kancelárie, ako aj ubytovacie, gastronomické či relaxačné služby (fitnes, sauna, bazén) – s prepojením na veľké kongresové centrum pre 200 účastníkov a luxusný hotel. Poslaním výstavných a skladových priestorov má byť prezentácia stavebníctva a jeho produktov. Dlhodobá vízia revitalizácie tejto postindustriálnej lokality by mohla smerovať k vytvoreniu nového mestského centra.

Foto – www.zilina-gallery.sk / Ciss City
1 – Žilina, celkový pohľad
2 – Projekt Aupark
3 – Projekt Amfiteater
4 – Projekt Ciss City