BENCONT: Predaj nových bytov stále rastie. Sú menšie a lacnejšie.

  • 13. 1. 2015

[caption id="attachment_6793" align="alignright" width="300"]

Kto si nekupuje nový byt pred dokončením, musí sa uspokojiť so „zvyškami“

Výhľadovo sa v roku 2015 trh výraznejšie nezmení. Úrokové sadzby aj v budúcom roku budú na nízkych úrovniach a tým pádom budú znižovať finančné náklady na kúpu nehnuteľnosti. Dobré projekty sa budú aj naďalej predávať, tak ako tomu bolo aj v tomto roku, takmer z papiera – čo znamená, že ak niekto bude čakať na svoj vysnený byt v novostavbe až do kolaudácie, tak sa bude musieť uspokojiť s tým, čo zostane po predpredaji. Z celkového množstva predaných bytov v poslednom kvartáli 2014 bolo len 36,7% bytov už dokončených, 30,7% bude dokončených v priebehu roka 2015 a na 32,6% predaných bytov si ich kupci budú musieť počkať viac ako jeden rok, kým ich budú môcť osídliť.

V roku 2014 boli ťahúňmi trhu prestavby, Panorama City a Slnečnice

V roku 2014 boli ťahúňmi trhu najmä prestavby Miletičová 5, Ružinovská 1, Stromová či Modrá Guľa. Z nových projektov to boli Panorama City, Slnečnice a Jégeho alej. Ak upriamime pozornosť na projekty, ktoré v roku 2014 predali najväčšie objemy bytov vidíme, že takmer všetky, mimo Slnečníc, sa nachádzajú v užšom centre mesta. Ponuka v týchto projektoch je už takmer vypredaná a preto pre rok 2015 by mal trh priniesť nové alternatívy v týchto lokalitách.

Nedostatok voľných bytov nie je problém

„Na trhu je nedostatok voľných dokončených nových bytov. No nevidím v tom žiaden problém,“ hovorí hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura. „Takto fungujúci trh je podľa mňa veľmi zdravý. Ak by na trhu bolo príliš veľa riedko obsadených skolaudovaných projektov mohlo by to spôsobovať finančné ťažkosti niektorým developerom – čím by následne trpel aj trh na druhej – dopytovej stránke skrz kvalitu poskytovaných služieb,“ uzatvára.

V roku 2015 určite pribudne do ponuky nových bytov minimálne jedna prestavba – koncom roka 2014 získal stavebné povolenie projekt Miletičová 60. Úlohu Panorama City či Jégeho aleje by mohli prevziať projekty Pri Mýte, Perla Ružinova, či menšie projekty v centre mesta. Ponuka však bude v užšom centre v roku 2015 nepostačujúca. Alternatívu budú poskytovať skôr projekty v okrajovejších častiach Bratislavy, ale s dostupnejšími cenníkmi. Bude k nim patriť najmä projekt – Slnečnice a Slnečnice Mesto. Ďalšie za zmienku stojace sú Nová Trnávka, Radničné námestie, Malé Krasňany, Vila na Kopci či výstavba na konci Dúbravky – Tammi, Tujetoin a Na Vrátkach.