Bytový dom Bancíkovej – konečne bezkonfliktný projekt v Ružinove

  • 1. 6. 2009

Spomedzi množstva novostavieb, ktorými je bratislavský Ružinov doslova posiaty, je len málo tých, ktoré nevzbudzujú nesúhlas priľahlého okolia. Zahusťovanie (v socialistickej terminológii „intenzifikácia“) starších sídlisk predstavuje na jednej strane logické pokračovanie urbanizácie jestvujúceho prostredia dopĺňaním nekompaktnej zástavby a zvyšovaním jej mestotvornosti formou zavádzania polyfunkcie, na strane druhej prináša vážny zásah do životného priestoru pôvodných obyvateľov. Preto sa po rokoch živelnej až bezhlavej výstavby dvíha vlna odporu v podobe občianskych petícií, v poslednom čase korunovaných tu i tam čiastkovými úspechmi. Znie priam neuveriteľne, že popri takýchto kontroverzných projektoch (pre pokoj zbraní sa radšej zdržíme ich menovitej citácie) existujú ešte stále príklady, ktoré do daného miesta vhodne zapadnú a stanú sa preň po každej stránke prínosom.

Takým je nesporne aj projekt 5-podlažného Bytového domu Bancíkovej investora CEVA Invest, ktorý čoskoro dostane svoj kolaudačný rodný list. Vychádzajúc zo skúsenosti, že „každý svoje perie chváli“, argumentom o dobrej dopravnej dostupnosti, rýchlom napojení na diaľnicu, širokej občianskej vybavenosti či tichom prostredí plnom zelene netreba pripisovať veľký význam. V záplave konkurenčných projektov pôsobia dokonca už ako klišé. V čom je teda novostavba na Bancíkovej ulici v mestskej časti Bratislava – Ružinov nezameniteľná a svojská?

Tri atribúty výnimočnosti

Napriek tomu, že exteriér bytového domu Bancíkovej pôsobí na prvý dojem ako kancelárska budova (najmä minimálnou členitosťou fasády, ale aj použitím skla a kovu ako základných stavebných a výrazových prvkov), do okolitej urbanistickej štruktúry sa začleňuje organicky a naprosto bezkonfliktne. Isté konzekvencie z toho plynú aj pre jeho interiér, a to nielen na úrovni parteru, kde sa predpokladajú prevádzky obchodu a služieb, ale rovnako bytových jednotiek, ktoré čakajú na atypického klienta s atypickými očakávaniami. Povedané priamo – na svoje si tu prídu najmä vyznávači interiérového dizajnu, ktorým architekt očividne zámerne ponechal voľné pole na uplatnenie vlastnej kreativity a tvorivého ducha. Veľkoryso riešené byty s dôrazom na otvorený priestor poskytujú možnosti netradičného riešenia ich estetického a funkčného vyplnenia, kde zaužívaný stereotyp ani „osvedčený štýl“ nemajú miesto.

„Je to jedna z prvých príležitostí v Bratislave, kde sa kvalitné byty predávajú v dokončenej stavbe. Záujemcovia si ich môžu prezrieť, poprechádzať sa v nich a reálne zhodnotiť, či im vyhovujú. Doteraz sme väčšinu bytov veľa rokov predávali „z papiera“ – teda z projektovej dokumentácie a často aj pred samotným zahájením výstavby,“ povedal pre Stavebné fórum.sk Vladimír Krcho, konateľ realitnej spoločnosti ATI – člena Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska (NARKS) a zároveň zástupcu investora v oblasti predaja projektu.

V poslednom čase sa developeri snažia popri iných marketingových a reklamných aktivitách upozorniť na svoje projekty v štádiu tesne pred dokončením dosiaľ netradičnými spôsobmi. „Dávnejšie sme sa začali pripravovať na dni otvorených dverí (cez víkend), aby si ľudia vo svojom voľnom čase mohli prísť byty pozrieť aj s celou rodinou a musím povedať, že účasť bola naozaj dobrá. Pre danú lokalitu ponúkame zaujímavé ceny, a to 1 660 € za m2 bez DPH teda 1 975 € s DPH, ako aj iné zaujímavé bonusy,“ spresnil Vladimír Krcho, ktorý udáva momentálny stav predanosti na 30 percent. Ako dodal, kolaudačné rozhodnutie a následné sťahovanie prvých obyvateľov do nového objektu na Bancíkovej ulici očakáva už toto leto.

Foto – autor