Ceny nehnuteľností poskočili aj v prvom polroku 2017

  • 6. 8. 2017

[caption id="attachment_222" align="alignright" width="300"]Ceny nehnuteľností poskočili aj v prvom polroku 2017[/caption]

Ceny nehnuteľností v rámci celého Slovenska neprestali v raste ani počas prvého polroka 2017. Najvyšší rast zaznamenali ceny bytov. V ponuke portálu TopReality rástli ceny všetkých inzerovaných bytov, najviac sa však za polroka zvýšili ceny štvorizbových bytov a to až o 30,5%. Kým v januári 2017 stál priemerný inzerovaný 4-izbový byt 154 983 eur, v júni 2017 to bolo už 202 295 eur. Inzerované garsónky za toto obdobie zdraželi o 11,6%, jednoizbové byty o 6,9%, 2-izbové o 27,2%, 3-izbové o 5,3%, 5-izbové o 5,3% a rodinné domy o 1,9%. Vyplýva to zo štatistiky spoločnosti Topreality.sk, s.r.o., a informoval o tom jej konateľ Marek Grajcarík.

Dodal, že portál TopReality za prvý polrok 2017 inzeroval 265 000 všetkých druhov nehnuteľností, zaznamenal už 105 000 registrovaných užívateľov a 10 700 realitných kancelárií a právnych subjektov zaoberajúcich sa nehnuteľnosťami. Taktiež narástol počet fanúšikov na Facebooku na viac ako 52 000.

„Dvojciferný rast cien inzerovaných nehnuteľností za polrok neznamená, že sa o rovnaké percento zvýšila cena rovnakých objektov. Údaje sú priemerné a môžu byť ovplyvnené aj tým, že do ponuky pribudli nové nehnuteľnosti v drahších novostavbách a atraktívnejších lokalitách. Napríklad práve 4-izbové byty majú vyšší podiel v novopostavených projektoch, než v starej zástavbe. Ale tým, že rástli priemerné ceny všetkých inzerovaných kategórií nehnuteľností na bývanie, je tu jasný trend, že trh stále zrýchľuje. Poháňajú ho najlacnejšie hypotéky v histórii, rastúce nominálne platy, ale aj nálada na trhu a ochota Slovákov míňať a zadlžovať sa. Vyzerá to tak, že hlavne v Bratislave kupujúci neveria, že byty budú lacnejšie a nie sú ochotní riskovať, že naopak zdražejú a zhoršia sa aj podmienky prístupu k hypotékam,“ okomentoval vývoj M. Grajcarík.

Dodal, že doterajšie kroky NBS nestačili na vyrovnanie ponuky a dopytu. Predáva sa skoro všetko a ceny určujú predávajúci. Dokedy táto situácia potrvá sa nedá odhadnúť. Ovplyvní ju zrejme ďalší vývoj hospodárstva, to či sa zachová jeho rast a či sa zatraktívnia iné formy investovania. Zatiaľ boli investície do bytov za posledné dva roky veľmi výnosné.