Ďalšie tri moderné vežiaky na Bajkalskej – tentoraz trochu inak

  • 16. 2. 2010

Jeden z potenciálnych lídrov slovenského realitného developmentu – Penta Investments, ktorý je v súčasnosti určite na najlepšej ceste sa ním reálne aj stať, predstavil dômyselne rozpracovaný rezidenčný projekt v bratislavskej mestskej časti Ružinov pod pracovným názvom Bajkalská – Bývanie. Ide o súbor troch vežiakov v lokácii pri vstupe do Ružinova štvorprúdovým mestským bulvárom za nadjazdom pri Bajkalskej ulici. Tento významný urbanistický punkt – pozemok na križovaní dvoch mestských magistrál tak vizuálne, ale i architektonicky významne podporí a definuje začiatok mestskej časti.

Výškové a dizajnovo zaujímavé rezidenčné objekty majú šancu tento zámer naplniť. Tri samostatne stojace vežiaky s 13, 20 a 27 poschodiami sú naprojektované na mierne svahovitom, možno ťažšie optimálne zastavateľnom teréne. Ich výškové zónovanie je navrhnuté vo vzťahu k lokalite nástupu do zóny, ale aj kvôli priehľadom na dve okolité výrazné vodné plochy Štrkoveckého jazera na jednej strane a tzv. Rohlíka na strane druhej (pri nemocnici).

Maximálny efekt s minimálnymi prostriedkami

To, že súkromný investor Penta Investments nenecháva nič na náhodu, svedčí aj vypísaná medzinárodná architektonická súťaž na vyššie spomínaný projekt, ktorá sa uskutočnila na jar roku 2009, pričom jej výsledky boli známe v júli. Zúčastnili sa na nej jednak domáce – AK Jančina, Aukett Fitzroy Architects a Peter Moravčík Architekti, jednak zahraničné tímy – Querkraft z Viedne, NeutelingsRiedijk z Rotterdamu a Serie Architects z Londýna. Posledne menovaní pod vedením dvojice indicko-čínskych architektov to napokon aj vyhrali.

Úmysel investovať financie do vysokokvalitných architektúr je na Slovensku skôr výnimočný, a práve preto ho treba vnímať pozitívne. To, že naň Penta dbá, dokazuje aj cena Dušana Jurkoviča za minulý rok 2009 pre architektov – autorov Digital parku, ktorý developovala. Bude prínosom pre všetkých, keď sa development posunie na vyšší stupeň a kvalitná architektúra – so všetkým, čo k nej neodmysliteľne patrí – bude vyskytovať v správnom čase na správnom mieste. Zdá sa, že prvé kroky týmto smerom sa už urobili.

Je chvályhodné, že Penta nevkladá peniaze do projektu Bajkalská – Bývanie, ktorý má byť istým pendantom už skolaudovaných III Veží (QPG a Cresco Group) na dolnom vyústení tej istej ulice, len preto, aby ich potom maximálne zhodnotila, ale dbá a myslí aj na špičkovú kvalitu tohto výstupu – teda v tomto prípade architektúry a jej funkčnosti, krásy a vplyvu nielen na priamych užívateľov, no takisto na ostatných obyvateľov, ktorí ju vnímajú „iba“ zvonka. Pretože dobrá architektúra by mala nejaké tie roky prežiť.

Vizualizácie (Penta Investments)
1 – Celkový pohľad z ružinovského mestského bulváru smerom do centra
2 – Pohľad do vnútrobloku – zeleného námestia
3 – Vizuál interiéru s celopresklenými stenami a loggiami