Firmy vnášajú zdravý životný štýl aj do kancelárií

  • 16. 10. 2016

[caption id="attachment_6224" align="alignright" width="300"]Firmy vnášajú zdravý životný štýl aj do kancelárií[/caption]

Zelené steny, cykloparkovanie, sprchy, dostatok čerstvého vzduchu, terasy na oddych, relaxačné zóny či množstvo prirodzeného svetla sú čoraz bežnejšie požiadavky firiem pri výbere kancelárií. Podľa majiteľa prémiových administratívnych budov Aupark Tower, BBC5, BBC4, BBC3 či CEOP v Bratislave spoločnosti Heitman čoraz viac firiem poskytuje zamestnancom benefity spojené so zdravým životným štýlom.

„Požiadavky firiem na zdravé pracovné prostredie sa prejavujú nielen v zariaďovaní kancelárií, ale aj v nárokoch na služby a vybavenie administratívnych budov. Vyplýva to aj z pravidelného prieskumu spokojnosti nájomníkov, kde väčšina respondentov žiadala napríklad širšiu ponuku zdravých jedál a šalátov v kantínach, relaxačné zóny v budove, zeleň, viac miest pre bicykle či sprchy pre cyklistov,“ povedala Lucia Šimeková, lízingová manažérka spoločnosti Heitman v Bratislave. Heitman na podnet nájomníkov tento rok rozšíril napríklad parkovacie miesta pre cyklistov pred budovou Aupark Tower. Nové miesta na parkovanie dvojkolesových cyklotátošov spoločne so sprchami a šatnami pribudli aj v podzemnej garáži administratívneho komplexu BBC5. Obe budovy získali aj za zlepšenie prostredia pre nájomníkov tento rok zelený certifikát BREEAM. Komplexy sa tak stali súčasťou prestížnej skupiny najuznávanejších zelených budov Európy.

Zdravý životný štýl je trendom aj pri zariaďovaní kancelárií. Podľa architektky Naste Ďžavíkovej zo štúdia forms. architects v Bratislave, ktoré navrhuje kancelárie aj pre nájomníkov v budovách Heitman, sa tak firmy snažia vytvoriť príjemnú atmosféru pre zamestnancov: „Nový trend vytvárania harmonického prostredia v kanceláriách je štandardom v zahraničí a pomaly prichádza aj do officov na Slovensku. Je reakciou a protiváhou k stresujúcej dobe, v ktorej žijeme. Firmy chcú pre pracovníkov vytvoriť príjemné prostredie, ktoré pozitívne vplýva na ich psychickú pohodu. Ľudia sa potom lepšie sústredia na prácu.“

Najväčším hitom v kanceláriách nájomníkov v budovách Heitmanu sú relax zóny. Firmy sa tak snažia zamestnancov odtrhnúť od celodenného sedenia pri počítači a odreagovať od stresu. V relax zónach si môžu ľudia osobne prediskutovať rôzne témy namiesto písania e-mailov. Čoraz častejšie predstavujú tieto zóny podľa Lucie Šimkovej z Heitmanu miesto aj na šport – napríklad na stolný futbal, pingpongové stoly, ale aj tenis či basketbal. „Spoločnosti kladú čoraz väčší dôraz na zdravé a pohodové pracovné prostredie. Súčasným trendom je totiž vyššia fluktuácia zamestnancov než v minulosti. Práca na celý život už nie je štandardom, preto si firmy svoje talenty musia strážiť a vytvárať im atraktívne prostredie. Nemalé prostriedky investujú do tzv. diversed workforce s viacerými funkčnými zónami, čím zvyšujú produktivitu zamestnancov a ostávajú žiadaným zamestnávateľom,“ doplnila Lucia Šimeková z Heitmanu.

Okrem prírodných upokojujúcich materiálov, ergonomických nábytkov či neutrálnych farieb firmy dbajú aj na prirodzenú klimatizáciu v miestnostiach, dostatok denného svetla a zelene. Veľmi populárne sú tzv. zelené steny, ktoré zlepšujú klímu v miestnosti, znižujú teplotu počas horúčav a tiež pôsobia upokojujúco. Hitom sú aj tzv. fresh bary s ovocím na robenie štiav či smoothies v kuchynkách. Samozrejmosťou je dostatok nápojov a miestnosť na oddych. „Firma sa snaží zariadiť pracovisko tak, aby tam zamestnanci našli všetko potrebné nielen na prácu, ale aj na odreagovanie sa. Nie je výnimkou, že veľké firmy robia v relax miestnostiach aj klientske alebo zamestnanecké párty, ktoré čoraz viac nahradzujú tímbildingy mimo kancelárie,“ vysvetlil architekt Pavol Šuška z forms architects.

Trendu pohody na pracovisku sa prispôsobujú nielen samotné spoločnosti, ale rovnako aj majitelia administratívnych budov. Napríklad Heitman vo svojej budove BBC5 redizajnoval vstupné recepcie na relax zóny. ,,Formálne a strnulo pôsobiace vstupné lobby sa pomaly vytrácajú z administratívnych budov. Vytvárajú sa v nich totiž rôzne zóny – na neformálne stretnutia či relax, ktoré často presahujú aj do exteriéru ako je napríklad lounge sedenie v Aupark Tower,“ dodala Lucia Šimeková z Heitmanu.

Ako firmy na Slovensku podporujú zdravý životný štýl svojich zamestnancov:

  • parkovanie pre bicykle
  • cyklotrasy
  • sprchy pre cyklistov
  • zeleň nielen v exteriéri, ale aj v interiéri
  • širšia ponuka zdravých jedál v kantíne za dostupné ceny
  • možnosť prirodzeného vetrania v kanceláriách
  • čo najviac prirodzeného svetla na pracovisku
  • možnosť oddychovej zóny na terase alebo v rámci budovy
  • fresh bary
  • spoločné priestory v administratívnych budovách s príjemným dizajnom – tvoria miesta na aj na neformálne stretnutia či relax
  • kreatívna navigácia nabáda ľudí používať schody namiesto výťahu

Zdroj: Heitman, forms. architects