Kvalita bývania ostáva aj počas krízy najatraktívnejším benefitom

  • 28. 1. 2010

Každým dňom sa na nás valia početné informácie o množstve nepredaných bytov v novostavbách čakajúcich na svojich nových majiteľov, o jedinečných zľavách a ponuke rôznych benefitov. Dokonca sú tu už návnady v podobe odmeny pri získaní nového suseda. Všetky tieto aktivity sledujú len jedno, a to predať prostredníctvom zvýhodnených podmienok byt, dom či obchodný priestor. Napriek ich výnimočnosti sú v súčasnosti predávané nehnuteľnosti cenovo stále nad pomery väčšiny bežnej populácie a tí, ktorí by si to mohli dovoliť, nakúpené už majú.

Naopak, pribúdajú prípady, keď je vlastník zahnaný do situácie, ktorá ho v snahe vyhnúť sa exekúcii núti predať nehnuteľnosť a zo získaných prostriedkov splácať banke dlh spôsobený hypotekárnou pôžičkou. Nehovoriac o tom, ako rapídne stúpa počet exekúcií a dražieb pre nesplácanie úveru banke. Táto informácia je alarmujúca a dokazuje, že máme pred sebou minimálne ďalší rok, počas ktorého budeme čakať na stabilizovanie a opätovné rozbehnutie obchodu s nehnuteľnosťami.

Kľúčová lokalita a výber stavebných materiálov

V minulosti stačilo kúpiť garsónku a jej ročné zhodnotenie od 20 do 25 percent bolo takmer isté. A navyše sa dalo v prípade nevyhnutnosti počítať s jej bezproblémovým prenajatím a ziskom približne 5 až 7 percent. Dnes si kupujúci niekoľkonásobne viac uvedomuje, do akej miery môže o svoje peniaze pri investícií do zlej nehnuteľnosti prísť. A nie je pritom rozhodujúce, či ide o špekulatívne nakupovanie alebo o investíciu do celoživotného bývania.

Navyše sa treba pripraviť na zmeny, ktoré so sebou prinesie oživenie trhu a ktoré nemusia byť spojené so stúpajúcou ekonomickou kúpyschopnosťou obyvateľstva ako takou, ale prídu skôr ako dôsledok tlaku na ceny starších alebo až starých nehnuteľností, prípadne uprednostňovania vyššieho štandardu novostavby pri nezmenenej cene za meter štvorcový.

Ak sa má niekto v súčasnosti rozhodnúť pre kúpu bytu alebo rodinného domu, má k dispozícií veľký výber z ponuky nehnuteľností. Má možnosti zabezpečiť si potrebné informácie o charakteristike stavby ako takej, jej parametroch a výške mesačných poplatkov. Tieto fakty sú často rozhodujúcim faktorom pri konečnom rozhodnutí sa pre konkrétny výber. Jedným slovom, realitné povedomie obyvateľstva s príchodom celosvetového hospodárskeho spomalenia paradoxne výrazne vzrástlo.

Ilustračné foto – autor