Mestskí poslanci schválili rozsah zmien územného plánu

  • 9. 6. 2013

[caption id="attachment_6920" align="alignright" width="300"]Mestskí poslanci schválili rozsah zmien územného plánu[/caption]

Bratislava začne pripravovať podklady pre zmeny a doplnky územného plánu hlavného mesta. Rozsah zmien a doplnkov na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili bratislavskí poslanci. Ako po rokovaní zastupiteľstva o tomto bode uviedol bratislavský primátor Milan Ftáčnik, zmeny a doplnky územného plánu Bratislavy budú obstarávať postupne, od tých jednoduchších až po zložitejšie. O podnetoch, ktoré budú podložené kladne prerokovanými urbanistickými štúdiami, budú potom poslanci rozhodovať samostatne.

Mesto podľa primátora Ftáčnika pri obstarávaní zmien a doplnkov schválilo novú filozofiu. Podklady s kladne prerokovanými urbanistickými štúdiami budú poslancom predkladať raz ročne, najbližšie pravdepodobne v januári 2014. O každom návrhu na zmeny a doplnky územného plánu Bratislavy budú poslanci rozhodovať samostatne a nie v balíkoch, ako to bolo doteraz. Podľa primátora Ftáčnika tak bratislavskí poslanci už nebudú tlačení k tomu, aby museli zmeny, s ktorými súhlasia, schvaľovať aj s tými, ktoré sa im nepozdávajú. „Každá zmena a doplnok budú mať samostatné prerokovanie. Vytvorí to slobodnejší prístup pre rozhodnutie poslancov, lebo o každej zmene môžu hlasovať bez toho, aby ju viazali na inú zmenu," vysvetlil Ftáčnik. Bratislavskí poslanci schválili i zriadenie pracovnej skupiny zloženej z poslancov bratislavského zastupiteľstva, ktorej úlohou bude monitorovať obstarávanie aktualizácie územného plánu Bratislavy. Podľa primátora Ftáčnika o obstarávaní zmien a doplnkov chcú viac hovoriť i verejne a spolu so zriadením komisie chcú do rozhodovania viac vtiahnuť nielen poslancov, ale i verejnosť. „ Ak budeme mať pripravené podklady, v septembri by sme ich chceli ľuďom predstaviť a dať im možnosť vyjadriť sa k nim,“ dodal Ftáčnik. Prípravy podkladov môžu podľa Ftáčnika trvať od desiatich až po 18 mesiacov, podľa zložitosti prerokovania. „Jednoduchšie podnety, predpokladám, pôjdu rýchlejšie a sme schopní ich zaradiť do prerokovania pravdepodobne do dvanástich mesiacov,“ dodal.

Medzi návrhmi na zmenu územného plánu Bratislavy je aj návrh na rozširovanie územia na výstavbu v bratislavskom Čunove. Podľa návrhov na zmeny a doplnky by sa v budúcnosti mohla zmeniť aj funkcia na letisku Vajnory v Bratislave. Podľa primátora Ftáčnika by sa funkcia podmáčaného územia letiska mala zmeniť zo športovej na zmiešanú funkciu bývania, občianskej vybavenosti, ale i športu a zelene. Ďalšou navrhovanou zmenou v územnom pláne je napríklad aj Veľká lúka v Dúbravke, ktorá sa má zmeniť na oblasť bývania a občianskej vybavenosti či oblasť Mlynské nivy – západ, ktorá by sa po zmene územného plánu mala zmeniť na rozvojové územie s novými funkciami.

Bratislavskí poslanci schválili rozsah zmien a doplnkov územného plánu Bratislavy v štyroch častiach. V tej prvej sú zmeny a doplnky podložené kladne prerokovanými urbanistickými štúdiami a zaradené do obstarávania. Podľa Ftáčnika však schválené budú až vtedy, ak ich prerokovanie a jeho výsledok poslancov presvedčí, že takáto zmena je pre mesto potrebná. Druhú skupinu zmien a doplnkov tvoria podnety mesta a mestských častí, ktoré majú lepšie regulovať zmeny v mestských častiach, ktoré väčšinou navrhujú viac zelene. Ďalšou skupinou, o ktorej rokovali poslanci, sú chyby v územnom pláne z roku 2007. Podľa Ftáčnika ide napríklad o chybné či na zlom mieste uvedené kódy, ktoré treba uviesť správne. V štvrtej skupine sú podnety, ktoré avizovali mestské časti či poslanci po spracovaní zmien v prvých troch skupinách.

Foto: SXC