Pozitívna nálada na trhu nehnuteľností v Bratislave pokračuje

  • 11. 1. 2016

[caption id="attachment_6505" align="alignright" width="300"]

Ceny rastú

Priemerná cena za m² v novostavbách od začiatku roka 2015 kontinuálne rástla. V decembri dosiahla 2 274 € s DPH, čo v medziročnom porovnaní znamená plus 10%. Priemerná cena sa pomaly začína približovať úrovniam, ktoré dosahovala počas krízy v rokoch 2008 a 2009. Z hľadiska absolútnej ceny bytu to však až tak dramaticky nevyzerá, priemerná cena je takmer dva a pol roka stabilná a osciluje okolo úrovne 150-tisíc EUR s DPH. Priemerná cena predaného bytu od svojho vrcholu na konci júna 2015 do konca roka poklesla o viac ako 5 percentuálnych bodov na 2 198 €. Priemerná predajná absolútna cena bytu sa na trhu v Bratislave v posledných troch rokoch pohybuje v rozmedzí 130 až 150-tisíc € s daňou. Tieto výkyvy sú spôsobované najmä aktuálnou skladbou trhu. Najviac priemernú predajnú cenu smerom nadol ovplyvnia projekty zo segmentu prestavieb, ktoré sú charakteristické nižšou cenou za byt.

Slnečnice a Fuxová predávajú najviac

Najviac bytov na trhu sa predalo v petržalských projektoch Slnečnice a Fuxová až 22% z celkových predajov v Bratislave. Predajmi na úrovni cca 50 bytov za štvrťrok sa môžu pochváliť aj projekty Nobelová I. a II., Radničné námestie a v Starom Meste vyrastajúci Stein. Zaujímavým faktom týkajúcim sa predaja v štvrtom kvartáli bol aj predaj bytov „z papiera“. Takto sa realizovalo až 80% všetkých predajov, čo potvrdzuje tendenciu z predchádzajúcich období.

Optimistické vyhliadky

„V roku 2015 začal na trhu platiť zákon, že dobré byty za rozumné ceny si môže zákazník zabezpečiť len tým spôsobom, že bude veriť developerovi a kúpi si svoju nehnuteľnosť už z papiera,“ konštatuje hlavný analytik Bencont Investment Matúš Jančura. „Z hľadiska smerovania a charakteru trhu môžeme badať isté zmeny v štruktúre ponuky. V rokoch 2012 a 2013 bolo takmer 30% ponúkaných bytov zo segmentu prestavieb resp. štartovacieho bývania. Tieto byty boli na jednej strane charakteristické svojou ekonomickou dostupnosťou, ale developeri v nich minimalizovali obytný priestor. Postupne, v rokoch 2014 a 2015, váha týchto nehnuteľnosti na celkovej ponuke upadla, s čím logicky klesol aj dopyt po nich. V nasledujúcom období eurozóna úrokové sadzby, zdá sa, neprehodnotí. To je pre slovenský realitný trh a dopyt po nehnuteľnostiach dobrá správa. Neznamená to však, že k obmedzeniu rastu realitného trhu nemôže dôjsť. V minulom roku NBS obmedzila poskytovanie 100% financovania nehnuteľností a od novembra tohto roka vstúpi do platností zákon, ktorý dáva stavebníkovi povinnosť za každý m² obytného priestoru odviesť do pokladnice samosprávy poplatok v rozmedzí 10 až 35 € za m². Pre rok 2016 predpokladáme predaj bratislavských novostavieb na úrovni 3 500 bytov. Priemerná cena voľných bytov bude naďalej rásť a na konci roka môže atakovať úrovne okolo 2 400 € za meter štvorcový. Myslíme si, že porastie aj priemerná výmera predávaného bytu k úrovniam okolo 65 metrov štvorcových. Znamená to, že priemerný byt v Bratislave sa bude bežne predávať za cenu cca 150-tisíc €,“ dodáva Jančura.