Prenájom novostavby bytu v Bratislave môže zarobiť aj vyše 5 percent ročne

  • 23. 3. 2014

[caption id="attachment_6871" align="alignright" width="300"]

Pozornosť treba venovať výberu nájomníkov. Ich častá zmena prináša problémy s opotrebovaním bytu a vypadávajúcim príjmom. Len jeden mesiac ročne bez nájomníka znižuje celkový ročný výnos o 0,45%. Preto by majitelia bytov mali preferovať stálych a spoľahlivých nájomníkov hoci aj za cenu o niečo nižšieho nájomného. „Prenajímanie je z hľadiska ochrany prenajímateľa veľký risk. Keď nájomníci neplatia, tak ich nevie nejako vysťahovať a jedinou legálnou cestou je podať na súd žalobu o vypratanie nehnuteľnosti a následná exekúcia vyprataním nehnuteľnosti. To trvá týždne až mesiace a neplatiči medzičasom obývajú a znehodnocujú jeho vlastný byt,“ upozorňuje Bianka Révayová, konzultant The Advisors.

Ak sa v minulosti oplatilo kúpiť byt na hypotéku a tento následne prenajímať, dnes to neplatí. Úročenie hypotekárnych úverov vyženie celkovú cenu bytu na takú úroveň, že ročný výnos prudko klesá. Ak by sme najvýnosnejšie byty financovali na 90 % pri úroku 3,5 % počas 20 rokov, celkový výnos počas tohto obdobia by bol len tesne na 0,30% ročne.

Hoci prenájom nie je taký jednoduchý ako sa zdá, stále dokáže za dobrých podmienok priniesť lepší ročný zisk než iné finančné nástroje. Termínované vklady a sporiace účty sa sotva dostávajú nad jedno percento ročne. Nehovoriac o prípadnom náraste ceny nehnuteľnosti v horizonte niekoľkých rokov. „Je však dôležité držať sa týchto dôležitých pravidiel a nechať si poradiť od odborníkov,“ dodáva Bianka Révayová, konzultant The Advisors.

Ilustračné foto: rezidenciadrazdiak.sk