Realitné poradenstvo: špecializácia sa rozširuje a prehlbuje

  • 26. 9. 2010

[caption id="attachment_8078" align="alignright" width="300"] Diverzifikácia a špecializácia poradenstva, pokiaľ ide o nehnuteľnosti, sa vo fáze doznievania krízy neustále rozširuje a prehlbuje. O tom, že lídri jednotlivých odvetví si uvedomili potrebu urýchleného oživenia na strane dopytu, podáva ďalší dôkaz spoločnosť Ekonomické stavby (ES), ktorá ako popredný výrobca murovaných domov v krajinách V4 (s výnimkou Maďarska) zavádza pre svojich klientov nový produkt – zákaznícku službu s názvom Pozemkový servis. „V ES sme vyhoveli opakovaným prianiam klientov a naše služby rozširujeme o nový program, ktorý spúšťame v skúšobnej verzii. Všetky služby spojené s Pozemkovým servisom sú zatiaľ teda poskytované bezplatne,“ prezrádza riaditeľ ES Aleš Urbánek.

Cieľovou skupinou sú v danom prípade záujemcovia o stavbu rodinného domu a samotným zmyslom aktivity je ušetriť im čas a energiu s vyhľadávaním vyhovujúcej lokality, prípadne predísť často sa opakujúcej situácii, keď klient nadobudol na tento účel nevhodný pozemok.

Takýto servis by sa, pochopiteľne, nezaobišiel bez rozsiahlej databázy voľných stavebných pozemkov na celom Slovensku, ktorou ES disponujú. Podľa informácií zverejnených ES môžu záujemcovia v rámci programu fakultatívne využiť niekoľko typov služieb:

  1. Asistencia v podobe vyhľadania pozemku na základe jeho zadania klientom.
  2. Dôkladné preverenie pozemku z hľadiska územného plánu, sietí, majetkových vzťahov susediacich pozemkov či podložia, a to ešte pred jeho kúpou, v záujme:
    1. jeho bezpečného nadobudnutia a obídenia známych úskalí, ktoré by mohli následne stavbu domu skomplikovať, ba dokonca ohroziť,
    2. rýchlej a ničím nehatenej výstavby domu.
  3. Právny servis k nákupu pozemkov: firemní právnici ES pomôžu s kontrolou a prípravou kúpnej zmluvy, ako aj súvisiacich dokumentov.
  4. Výber a optimalizácia spôsobu financovania nákupu pozemku s využitím výhodných úverov.

Od začiatku svojej existencie sa ES (založené v roku 1998) špecializujú výlučne na problematiku bývania a svojim klientom v ČR, SR a Poľsku každoročne realizujú a predajú vyše 400 domov. Poskytujú široké portfólio služieb – od zabezpečenia individuálneho projektu, cez vybavenie stavebného povolenia a financovania až po samotnú realizáciu, s akcentom na kvalitu a maximálnu efektivitu procesov. Vyberajú si vraj partnerov, vďaka ktorým môžu ponuku ustavične rozširovať a garantovať stavbu domu za priaznivú cenu. Spoločnosť je držiteľom certifikátu akosti ISO 9001 už od roku 1993 a certifikátu ochrany životného prostredia ISO14 000 od roku 2007.

Činia sa aj samotní konzultanti. Ako sme informovali, slovenská pobočka realitno-poradenskej firmy Cushman & Wakefield vydala v lete II. – aktualizovanú verziu modernej Industriálnej mapy Slovenskej republiky, ktorá zohľadňuje aktuálny stav a rozdiely v ponuke priemyselných parkov na prenájom v jednotlivých regiónoch SR. Nevyváženosť (Bratislavský a Trnavský kraj vs. stredné Slovensko) má podľa Martina Baláža z oddelenia priemyselných nehnuteľností C&W na Slovensku na svedomí najmä odlišný rozvoj infraštruktúry v konkrétnych regiónoch.

Zdroje: Kharisma, Fleishman-Hillard, Cushman & Wakefield
Ilustračné foto – ES / Fleishman-Hillard (Dom roka 2009 – nízkoenergetická stavba s tepelným čerpadlom a architektonicky netradičným riešením fasád)
Graf: Kharisma
Reprodukcia obálky – C&W (Industriálna mapa SR)