Rezidenčný development to nevzdáva a dúfa v zásadný prielom

  • 10. 5. 2011

[caption id="attachment_7632" align="alignright" width="225"] Ako prezrádzajú údaje, ktoré spracováva Národná banka Slovenska v spolupráci s Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska, v celoštátnom priemere ceny nehnuteľností na bývanie klesajú. Vlani oproti roku 2009 o 3,9 %, v prvom štvrťroku medziročne o 2,1 % a v medzikvartálnom porovnaní o 2,6 %. Pri náraste v nitrianskom, banskobystrickom, žilinskom, trenčianskom, prešovskom a košickom kraji, no poklese v trnavskom alebo bratislavskom kraji sa tak priemerná cena za 1 m2 domov a bytov v prvom štvrťroku 2011 na Slovensku ustálila na 1264 eur. Pri cenovom rebríčku zostavenom podľa typu bytu dosiahli najvyššiu priemernú cenu byty päť a viacizbové (1432 eur za m2), potom jednoizbové (1428), dvojizbové (1373), trojizbové (1270) a napokon štvorizbové (1247).

Fakt zo zdroja Štatistického úradu SR o dlhodobom poklese tuzemskej stavebnej produkcie je takisto všeobecne známy. Napriek nemu si nová výstavba, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, v jej štruktúre zachováva najvýznamnejší podiel. Pokiaľ neberieme do úvahy už skolaudované alebo predbežne nezačaté projekty, tak len v Bratislave a jej najbližšom okolí (najmä na Čiernej Vode) je momentálne aktívnych viacero stavenísk nielen skoršieho, ale tiež vyslovene čerstvého dáta.

Okrem už citovaných príkladov sa zintenzívnili práce na stavbách rezidenčných projektov 3nity, Perla Ružinova (hoci nateraz v limitovanom variante) či Slnečnice – Južné mesto medzi Petržalkou a Jarovcami, kde v ostatných týždňoch nabrala výstavba nebývalé tempo. Vysvetlenie pritom nemusí byť vôbec zložité. Developeri už rozbehnutých rezidenčných projektov to nevzdávajú, pretože jednak ani nemajú na výber, jednak dúfajú v zásadný prielom. Chvíľami vzniká dojem, ako keby čakanie na zázrak začalo byť prehreškom, ktorý už neznesie výhovorku.

Ilustračné foto – autor
1) Perla Ružinova
2) Slnečnice – Južné mesto