Staršie byty s väčšou rozlohou rýchlo miznú z ponuky

  • 2. 8. 2017

[caption id="attachment_225" align="alignright" width="300"]

Čo sa prenájmu týka, tu sme zaznamenali mierny nárast, v priemere za Bratislavu o 12 eur na 672 eur (nájom vrátane energií). Ponuke prenájmu aj naďalej dominovali dvojizbové byty, ktoré sú najvhodnejším artiklom na prenájom. Z náhodne vybranej vzorky 1000 bytov tvorili až 46,2%. Priemerná cena prenájmu dvojizbáku v Bratislave sa momentálne nachádza na úrovni 648 eur pri priemernej rozlohe 58 m². Prevažná väčšina ponuky dvojizbových bytov sa nachádza v Ružinove a v Starom Meste. Po dvojizbákoch tvorili najväčšiu časť ponuky prenájmu jednoizbové byt (24,3%), ktoré nasledovali trojizbáky (23,1%) a štvorizbáky (6,1%).

Priemerná jednotková cena prenájmu vrátane energií na m² sa v priemere za Bratislavu dostala na 11,24 eur/m². Aj tu za posledný rok dochádza ku stagnácií cien, keď ceny prenájmu na štvorec ostávajú na rovnakej úrovni okolo 11,2–11,4 eur/m². Stagnácia je dôsledkom mierneho rastu cien v Ružinove a mierneho poklesu cien v Starom Meste, v ostatných lokalitách ostáva výška prenájmu na m² rovnaká.

„Druhý štvrťrok z cenového hľadiska nepriniesol na sekundárnom trhu s nehnuteľnosťami v Bratislave zmeny,“ hovorí hlavný analytik BENCONT Investments Matúš Jančura a pokračuje: „Zvýšený dopyt možno vidieť v segmente väčších bytov, ktoré sú oproti novostavbám cenovo omnoho výhodnejšie. Ak bude na sekundárnom trhu s nehnuteľnosťami dochádzať k ďalšiemu zdražovaniu, tak to pravdepodobne bude v segmente 3–5 izbových bytov, ktoré sú jednotkovo podstatne lacnejšie ako jedno a dvojizbáky. Tie totiž voči novostavbám už nemajú takú cenovú výhodu. Zdá sa teda, že sekundárny trh a aj trh s prenájmom nehnuteľností v súčasnosti narážajú cenovo na svoju hornú hranicu, a pokiaľ bude dochádzať k zdražovaniu, tak pravdepodobne len lokálne alebo plošne pomalým tempom zodpovedajúcemu inflácii a mzdovému rastu. Ďalším dôvodom možného budúceho rastu cien nehnuteľností môže byť aj postupné vymieňanie bytov s vysokým vekom za novšie byty, no euforický celoplošný rast cien, ktorý vytvára na trhu bublinu je v súčasnosti nepravdepodobný.“