Vara Group a Volksbank: developer i banka spoločne proti kríze

  • 25. 3. 2009

[caption id="attachment_9239" align="alignright" width="300"] Monarská alej v lokalite Čierna Voda (Chorvátsky Grob) – najväčší rezidenčný projekt v okolí Bratislavy prináša nielen harmonické bývanie v satelitnej obytnej zóne, ale aj komplexnú občiansku vybavenosť. 13. februára 2009 developer podpísal zmluvu s obchodným reťazcom TESCO o prevádzkovaní supermarketu s celkovou plochou 1 270 m2 (doteraz nazývaného Monarmarket), ktorý by mal byť otvorený v lete 2010.

Aktuálny stav predaja priestorov v obchodno-relaxačnom centre Monar s celkovou plochou 3 550 m2, počtom parkovacích miest 88 a termínom otvorenia na jeseň 2009 vyzerá sľubne. Drogéria, kaviareň, cukráreň, lekáreň, trafika, butik, materská škola i lekárske ambulancie (spolu 1 323 m2) majú už zmluvy o prenájme podpísané, zatiaľ čo reštaurácia, fitness centrum, nábytok na mieru, banka a čokoládovňa sú ešte len vo fáze rokovania.

Projekt 3nity situovaný v bývalej priemyselnej a terajšej administratívnej zóne širšieho centra, ktorý rozvíja požiadavky na polyfunkčnosť a zabezpečenie piatich základných funkcií (bývanie, obchod, administratíva, šport a relax, parkovanie), počíta s doplnením funkcie bývania v danom urbanistickom priestore a s vytvorením novej výškovej dominanty až do výšky 27 nadzemných podlaží.

Oproti Chorvátsku, Maďarsku, Anglicku, Dánsku a USA, kde partneri Vara Group pôsobia, je vraj situácia na Slovensku lepšia. Svedčia o tom aj výsledky predaja za uplynulý mesiac: 5 podpísaných kúpnych zmlúv (byty), 4 podpísané nájomné zmluvy (obchodné priestory) a 2 zmluvy o prenájme pred podpisom (kancelárske priestory). Celkový aktuálny stav napovedá, že z 80 podpísaných rezervačných zmlúv na kúpu bytov vo veži I ich bolo do januára 2009 zrušených 25. Z 55 platných rezervačných zmlúv je 40 kúpnych zmlúv podpísaných a 15 v rokovaní. Z 10 100 m2 obchodných a 7 400 m2 kancelárskych priestorov sa už podpísal prenájom 12 000 m2. Medzi zazmluvnené prevádzky patria kaviareň, trafika, optika, pekáreň, bio potraviny, fast foody, advokátske kancelárie a materská škola.

Realizácia projektu 3nity za 85 miliónov euro je teda v plnom prúde. Aktualizovaný časový harmonogram predpokladá ukončenie prvej etapy vo 4. kvartáli 2010 a druhej v 3. kvartáli 2011, pričom byty a komerčné priestory sa majú odovzdať v 1. štvrťroku 2012. Jednoznačne sa tak potvrdzuje, že pokiaľ developer i banka postupujú v ofenzíve proti kríze spoločne, miera úspešnosti oboch sa logicky zvyšuje.

Vizualizácie a foto – Vara Group