Vláda schválila príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie

  • 22. 1. 2019

[caption id="attachment_49" align="alignright" width="300"]Vláda schválila príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie[/caption]

Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude mať od mája vytvorené podmienky pre nový príspevok na novostavby rodinných domov vo výške 8000 eur. Táto podpora má motivovať občanov, aby svoje novostavby rodinných domov stavali s vlastnosťami budov s takmer nulovou potrebou energie. Táto úroveň výstavby bude po roku 2020 vyžadovaná pri každej novostavbe.

,,Verím, že príspevok vo výške 8 000 eur dostatočne motivuje občanov, ktorí práve budujú rodinné domy, alebo to majú v pláne, aby použili materiály a stavebné postupy, ktorých výsledkom bude rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie. Ušetria tak na energiách a prispejú k ochrane životného prostredia – čo je našim cieľom v rámci Európskej únie,“ reagoval minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Žiadatelia o príspevok ho získajú po dokončení domu v prípade, ak je dom určený na bývanie a celková podlahová plocha nie je väčšia ako 200 metrov štvorcových, nachádza sa na území Slovenskej republiky a bol skolaudovaný po 31.12.2014. Zároveň musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie. To znamená, že dom má mať kvalitnú tepelnú izoláciu a využíva energiu z obnoviteľných zdrojov.

Nový príspevok neznamená navýšenie rozpočtu, na všetky dotačné tituly v rámci podprogramu „Výstavba a obnova bytového fondu“ boli vyčlenené finančné prostriedky už pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2019 vo výške 40 mil. eur.