Z veľkorysej ponuky skladových a logistických priestorov ubúda

  • 18. 2. 2010

Podobne ako pri kancelárskom segmente, aj pre trh so skladovými a logistickými priestormi na Slovensku je v poslednom kvartáli roku 2009 typická stagnácia a útlm, konštatuje industriálny report Big Box spoločnosti CB Richard Ellis. V uvedenom období neboli postavené ani naplánované žiadne nové priestory, takže nájomníkom neostalo iné, len pokračovať v obsadzovaní jestvujúcich. To spôsobilo ich najnižší celkový podiel od tretieho kvartálu 2008 vôbec.

Ako predstavitelia CBRE na nedávnych pracovných raňajkách uviedli, segment logistických a priemyselných parkov na Slovensku dosiahol v roku 2009 stav 1 015 345 m2 pri 7-percentnej neobsadenosti v Bratislave a okolí, kde sa nachádza 87 % z celkovej plochy moderných skladových priestorov (880 828 m2, z ktorých väčšina leží pri diaľniciach D1 a D2). Počet voľných priestorov sa pritom znížil na 8,33 %.

Žiadne nové projekty nateraz nebudú

V Bratislave pribudlo najmä v roku 2004 množstvo maloobchodných priestorov. Po otvorení Eurovey, ktorá prinesie v prvom kvartáli 2010 ďalších 60-tisíc m2, sa tento segment trhu nasýti, aj keď ostane podľa CBRE oproti rakúskemu ešte stále výrazne menší. Obohatením má byť aj prírastok v bratislavských polyfunkčných komplexoch Retro (Ružinov) a Cubicon (Mlynská dolina). Rozpätie maloobchodných nájmov sa v hlavnom meste SR pohybuje od 16 do 65 eur.

Fakt, že v prípade retailu a logistiky nejde ani trochu o dva hermeticky oddelené realitné segmenty, ale o dvoch symbioticky fungujúcich strategických spojencov, netreba príliš objasňovať. Ako jedna z viacerých to dokladá najnovšia správa od spoločnosti PointPark Properties (P3). Tento popredný európsky developer, správca a prevádzkovateľ moderných logistických skladových plôch a distribučných centier podpísal s expandujúcou firmou Jeronimo Martins Distribution (JMD) – vlastníkom najrozsiahlejšieho maloobchodného reťazca v Poľsku – zmluvu o predĺžení prenájmu skladových, kancelárskych a parkovacích priestorov v logistickom parku PointPark Mszczonow (> 40 000 m2).

PointPark Mszczonow, jeden z najväčších logistických parkov v strednej a východnej Európe, leží pri dvojprúdovej komunikácii E67, 45 km od Varšavy. V súčasnosti má 96 000 m2 skladových priestorov najvyššej kvality s možnosťou rozšírenia o ďalších 13 136 m2. K nájomcom parku ležiaceho v prvotriednej lokalite patria medzinárodné spoločnosti, ktoré môžu vďaka jeho strategickej polohe a výbornému umiestneniu zásobovať obchodnú sieť v celom Poľsku. Pokračovanie spolupráce s JMD označil výkonný riaditeľ P3 Poland Craig Maguire za „jednu z najvýznamnejších transakcií na trhu v roku 2009“.

„Z hľadiska efektivity logistiky je PointPark Mszczonow výbornou voľbou. Vzhľadom na svoju vynikajúcu polohu, moderné riešenia a dobrej dostupnosti našich predajní nám umožňuje optimalizovať procesy,“ dodal Julio Duarte, regionálny prevádzkový riaditeľ JMD.

Vizualizácia a grafy – zdroj Kharisma, CBRE, Key2B

Vizualizácia – PointPark Mszczonow (Poľsko)
Graf 1 – Podiel jednotlivých developerov na trhu v 4Q 2009
Graf 2 – Medziročné porovnanie vývoja transakcií, novej ponuky a neobsadenosti skladových priestorov (2009 vs 2008)
Graf 3 – Vývoj Shopping Centier (Bratislava a ostatné Slovensko)