Zlúčenie spoločností Cushman & Wakefield a DTZ

  • 11. 5. 2015

[caption id="attachment_6699" align="alignright" width="201"]Zlúčenie spoločností Cushman & Wakefield a DTZ[/caption]

Spoločnosti Cushman & Wakefield a DTZ dosiahli konečnej dohody o zlúčení. Stanú sa tak jedným z najväčších svetových poskytovateľov realitných služieb.

  • Výsledná organizácia sa zjednotí pod ikonickou značkou Cushman & Wakefield.
  • Vďaka zameraniu na klientov a vysoko kvalifikovaným pracovníkom bude môcť dosiahnuť väčšej šírky i hĺbky záberu.
  • Zlúčená spoločnosť bude silným globálnym konkurentom vo všetkých odboroch činností a na všetkých dôležitých svetových trhoch.
  • Vlastníci s dostatočným kapitálom sú odhodlaní investovať do budúceho rastu firmy.

Nová spoločnosť, ktorá bude fungovať pod značkou Cushman & Wakefield, bude mať tržby vo výške presahujúcej 5,5 mld. dolárov, viac než 43 000 zamestnancov a po celom svete bude spravovať cez 371,6 mil. m2 plôch pre inštitucionálnych, firemných a súkromných klientov. Vďaka rozšíreniu ponuky komplexných služieb vznikne jedinečné spojenie miestneho zastúpenia s podrobnou znalosťou lokálnych trhov a výrazného rozsahu základných služieb na najväčších trhoch sveta.

„Spoločnosť DTZ mimoriadne teší možnosť spojenia pod významnou značkou Cushman & Wakefield. Obe firmy sa výborne doplňujú z hľadiska kvalifikácie a geografického dosahu – či sa jedná o New York, Londýn alebo Šanghaj, ide o veľmi silnú kombináciu,“ prehlásil Brett White, ktorý sa stane predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom novo vzniknutej spoločnosti. Brett White dodáva: „Pre službu zákazníkom sú šírka i hĺbka služieb dôležité, ale nie to len otázka veľkosti. Dôležité sú taktiež znalosti miestnej situácie a prepracované služby zákazníkom, čo sú silné stránky oboch firiem. V konečnom dôsledku je to práve toto, čím sa budeme odlišovať v budúcnosti od konkurencie.“ Brett White má v obore viac než tridsaťročné skúsenosti a v minulosti pôsobil ako generálny riaditeľ spoločnosti CBRE.

Za investorov (ktorými sú spoločnosti TPG, PAG a OTPP) sa k transakcii vyjadril Ben Gray, výkonný riaditeľ spoločnosti TPG v Ázii: „Teší nás, že sa môžeme podieľať na jednej z najzaujímavejších expanzií v našom odvetví. S novou spoločnosťou Cushman & Wakefield máme veľké ambície a sme pripravení tomuto globálnemu lídrovi pomáhať rásť a prekvitať prostredníctvom našich vzťahov, energie i kapitálu.“

„Táto transakcia stavia na rapídnom rozvoji, ktorý sme dosiahli v posledných 18 mesiacoch. Vďaka rozšírenému a posilnenému zastúpeniu na celom svete získajú klienti spoločnosti Cushman & Wakefield vyššiu hodnotu,“ uviedol Edward C. Forst, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti. „Zlúčená firma bude jednoznačne predstavovať to najlepšie, čo môže naše odvetvie ponúknuť, vrátane lepšie schopnosti pomáhať zákazníkom pri dosahovaní ich cieľov. Úžasnému tímu pracovníkov spoločnosti Cushman & Wakefield navyše prinesie atraktívne možnosti rozvoja.“

Po dokončení fúzie sa úlohy globálneho riaditeľa ujme Carlo Barel di Sant'Albano, terajší medzinárodny generálny riaditeľ skupiny Cushman & Wakefield a generálny riaditeľ divízie EMEA. John Santora, súčasný generálny riaditeľ spoločnosti Cushman & Wakefield pre Severnú Ameriku, sa stane prevádzkovým riaditeľom a riaditeľom pre integráciu a Tod Lickerman, súčasný globálny generálny riaditeľ spoločnosti DTZ, sa ujme úlohy prezidenta globálnej firmy.

Novo vzniknutá spoločnosť Cushman & Wakefield sa stane špičkovým poskytovateľom globálnych služieb v oblasti komerčných nehnuteľností, a to vo všetkých odboroch tejto činnosti a na všetkých dôležitých svetových trhoch. Vďaka kultúre zameranej na vytrvalosť, podnikavosť a starostlivosť o zákazníka aj vysokú kvalifikáciu pracovníkov, čo majú obe firmy spoločné, bude môcť nová spoločnosť využiť na celom svete rozsiahlejšie zdroje a v konečnom dôsledku poskytovať zákazníkom ešte lepšie výsledky.

David Bonderman, zakladateľ a partner spoločnosti TPG, vyhlásil za spoločnosť Exor, ktorá je držiteľom 80,1% akcií spoločnosti Cushman & Wakefield a jednou z popredných európskych investičných spoločností kótovaných na burze: „Potenciál, ktorý touto kombináciou vznikne, by bol nemysliteľný bez podpory a postavenia, ktoré Exor firme Cushman & Wakefield posledných osem rokov zabezpečuje. Spoločnosť Exor bola veľmi úspešná pri vytváraní podniku, ktorý si vedie mimoriadne dobre a po spojení so spoločnosťou DTZ získa ešte lepšie východisko na to, aby mohol zúročiť rastové trendy v odbore nehnuteľností na celom svete. Cushman & Wakefield je jednou z najsilnejších značiek v globálnom sektore nehnuteľností a nás nesmierne teší, že máme možnosť podieľať sa na raste tejto skvelej firmy.“

Transakcia by sa mala realizovať do konca roka a za obvyklých podmienok realizácie.

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield je poradenskou firmou, ktorá zastupuje svojich klientov vo všetkých fázach prenájmu nehnuteľností a investícií. Naša spoločnosť bola založená v roku 1917, má 248 kancelárií v 58 krajinách a viac ako 16.000 zamestnancov. Ponúkame kompletnú škálu celosvetovo integrovaných služieb pre všetky typy nehnuteľností. Medzi naše poskytované služby patrí prenájom, predaj a akvizície, spravodlivé zaobchádzanie, financovanie dlhov, korporátne financovanie a investičné bankovníctvo, korporátne služby, správa nehnuteľností, technická správa nehnuteľností, projektový manažment, konzultačné služby a oceňovanie.

O DTZ

DTZ je celosvetový líder v poskytovaní služieb pre komerčné nehnuteľnosti a nájomcov, vlastníkom aj investorom po celom svete ponúka ucelenú škálu realitných riešení. K hlavným odborom činností firmy patrí sprostredkovanie prenájmu, zastupovanie majiteľov, poskytovanie služieb korporátnym a globálnym nájomcom, správa nehnuteľností, správa zariadení, služby v rámci zariadenia, investičná činnosť, správa investícií a majetku, oceňovanie, prieskumy trhu, poradenstvo a riadenie projektov a výstavby. DTZ poskytuje služby správy nehnuteľností o rozlohe 171 mil. m2 a správy zariadení o rozlohe 124 mil. m2. V roku 2014 spoločnosť realizovala pre inštitucionálnych, korporátnych, vládnych aj súkromných klientov transakcie v objeme 63 mld. dolárov. Spoločnosť DTZ sídli v Chicagu a má cez 26 000 zamestnancov, ktorí v rámci viac ako 260 kancelárií v 50 krajinách reprezentujú firemnú kultúru vynikajúcich výsledkov, nasadenie v prospech klienta, integrity a spolupráce. Ďalšie informácie nájdete na webových stránkach www.dtz.com alebo na Twitteri DTZ.

O TPG

TPG je popredná globálna firma zaoberajúca sa investíciami súkromného kapitálu. Bola založená v roku 1992, spravuje majetok v hodnote cez 67 mld. dolárov a zastúpenie má v San Franciscu, Fort Worth, Austine, Dallase, Houstone, New Yorku, Pekingu, Hongkongu, Londýne, Luxemburgu, Melbourne, Moskve, Bombaji, São Paule , Šanghaji, Singapúre a Tokiu. Spoločnosť má rozsiahle skúsenosti s globálnymi verejnými aj súkromnými investíciami realizovanými pomocou techník leverage buyout (LBO), rekapitalizácie, spinout, spoločných podnikov a reštrukturalizácie. K najznámejším korporátnym a realitným investíciám spoločnosti TPG v Severnej Amerike patria firmy Burger King, Northern Tier Energy, Petco, J. Crew, Taylor Morrison Home Corporation (NYSE: TMHC), ST Residential, Hotwire, Neiman Marcus a Chobani. TPG pôsobí v Ázii už 20 rokov a k jej významným tunajším investíciám patria spoločnosti Shenzhen Development Bank, China Grand Auto a BTPN. Firma je tiež veľmi aktívna v Austrálii, kde investovala do spoločností Healthscope, Myer Department Stores a Inghams. Ďalšie informácie nájdete na webových stránkach www.tpg.com.

O PAG

Spoločnosť PAG je jedným z najväčších ázijských správcov alternatívnych investícií, ktorý spravuje fondy so zameraním na súkromný kapitál, nehnuteľnosti a absolútne výnosy. Spoločnosť v súčasnosti spravuje kapitál vo výške 12 mld. Dolárov, má viac ako 300 pracovníkov a je zastúpená v Hongkongu, Šanghaji, Tokiu, Pekingu, Sydney, Singapuru, Soule, Shenzen a Dillí. Jej divízia PAG Asia Capital („PAGAC“) zameraná na súkromný kapitál je fondom zameraným na výkup s pôsobnosťou v celej Ázii a do jej portfólia v súčasnosti patrí ovládanie a štruktúrované investície do firiem v odboroch finančných služieb, farmaceutiky, služieb pre automobilový priemysel a spotrebiteľského maloobchodu. Okrem rozsiahlych skúseností s investíciami súkromného kapitálu dosahuje PAG výborné výsledky aj v odbore nehnuteľností – v rámci Ázie uskutočnila cez 500 realitných transakcií v celkovej investičnej hodnote vyššej ako 20 mld. dolárov. Ďalšie informácie nájdete na webových stránkach www.pagasia.com.

O OTPP

S čistými aktívami vo výške 154,5 mld. dolárov (stav k 31. decembru 2014) je spoločnosť Ontario Teachers' Pension Plan najväčším dôchodkovým fondom so zameraním na jednu profesiu v Kanade. Jedná sa o nezávislú organizáciu, ktorá investuje aktíva dôchodkového fondu a spravuje dôchodky 311 000 aktívnych aj penzionovaných učiteľov v provincii Ontario. Ďalšie informácie vrátane výročných správ za rok 2014 aj predchádzajúce roky nájdete na webových stránkach www.otpp.com. Sledujte nás na Twitteri @OtppInfo.

Foto: William Berg-Hillinger